Gazdaság

Jókora gázáremelkedés jön

Az eddigi 300 dolláros gázár helyett októbertől 350-360 dollárt kell majd fizetnünk az orosz gáz ezer köbméteréért – írja a Világgazdaság.

Az európai gázár durván megnőtt, amely feljebb tornássza az Oroszországból érkező légnemű fűtőanyag árképletét. A drágulás okozója egyrészt a közelgő tél miatti szezonális hatás, másrészt Európában megjelent az extra kereslet. Ukrajnának Oroszország ugyanis nem szállít és Európából vásárolja meg áttételesen a Gazprom-gázt, amely alaposan feltola az árakat – mondta el a Világgazdaságnak egy gázkereskedő.

A hosszú távú szerződés szerint érkező orosz gáz ára várhatóan mintegy 35 dollárral, 375 dollár fölé emelkedik, mert felfelé tart az árképletében figyelembe vett, mediterrán piaci gázolaj és fűtőolaj tőzsdei jegyzése is. Ez utóbbiak emelkedésében szerepe lehet az ottani háborús helyzetnek.

Az persze még kérdés, hogy mi várható abban az esetben majd, ha Oroszországban törvénytelennek minősítik a Gazpromtól vásárolt gáz Ukrajnának történő továbbadását.

Elvek kontra érdekek

Folyamatosan tárgyalnak az EU-s, az ukrán és az orosz felek a gázkérdésről, legközelebb szeptember 8-án ülnek össze Bakuban, hogy tovább tárgyaljanak a gázkereskedelemről. A helyzet nyilván kényes: az EU egyfelől keményen szemben áll az orosz politikával, főleg amióta kiderült, hogy orosz katonai egységek harcolnak Ukrajnában. Másfelől az európai gazdaságnak mi sem hiányzik jobban, mint egy újabb bizonytalansági tényező, avagy egy jó magas gázár. Az oroszok nyilván nem haboznak taktikai fegyverként használni a gázszállítások ügyét. És vita van: az ukránok azóta nem hajlandóak fizetni az oroszoknak, hogy a 2014 első negyedévi 268,5 dollár/köbméteres árat felemelték 485,5 dollárra a második negyedévben. És Európa nem szeretne gáz nélkül maradni a télre. Úgyhogy a politikai elvek itt a gazdasági racionalitással csapnak össze keményen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik