Gazdaság

Az OTP majd jövőre jobban teljesít

Az előzetes piaci várakozások alapján 2010 óta minden évben szárnyalnia kellett volna a legnagyobb hazai banknak. De mindig közbe jött valami.

Érdekes elemzés jelent meg a Portfolio.hu-n: azt vették górcső alá, hogy az OTP várható teljesítményét hogyan becsülték meg a piaci szereplők az utóbbi években, és ehhez képest hogyan teljesített a bank.

Az áttekintésből az derül ki, hogy hiába számítottak már évek óta valami ütős fordulatra. Az csak nem jött. Mert a profit gyakorlatilag 2008 óta esik. Sőt, idénre jelentős veszteség várható.

OTP

De miért nem szárnyal az OTP?

Az elemzésből az is kiderül, hogy ebben nemcsak az olyan „külső” okok játszottak szerepet, mint a végtörlesztés vagy a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése, az orosz-ukrán háború, illetve a devizahiteles mentőcsomag. Hanem az is, hogy sokan túl optimisták voltak a bank várható teljesítményével kapcsolatban (hitelportfólió, leánybankok teljesítménye). Tehát hiába számítottak arra, hogy a bank profitabilitása eléri a régiós bankoknak megfelelő szintet, vagyis 2008-as csúcsformáját.

Ha kíváncsi részletesebben is, milyen reményekkel indultak az utóbbi évek, és mi valósult meg belőlük, ill. mi hátráltatta a fordulat bekövetkeztét, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik