Gazdaság

A cégek negyede nyitott az irodán kívüli napokra

Leginkább szemléletváltás kérdése, hogy a munkavállalók hetente egy napon otthon dolgozhassanak – derül ki a Profession.hu felméréséből.

Korábbi felmérések alapján a csapatszellem rovására mehet, ha a dolgozóknak nem kell rendszeresen bejárnia a munkahelyre – írja a Profession.hu. Az állásportál most azt vizsgálta, hogy akkor mi volna, ha heti egy napon dolgozhatnának az irodán kívül a munkavállalók.

Vannak olyan, kreatív gondolkodást és csendet igénylő feladatok, amelyeket a többi munkatárs jelenléte kifejezetten hátráltat, az otthoni környezet, egy kávézó és a rugalmas időbeosztás viszont inspirálóan hathat a munkára. A Profession.hu 3238 munkavállalót és 416 munkáltatót kérdezett meg a heti egy napi távmunka ötletéről.

A munkaadók 26 százaléka gondolja ezt jó ötletnek, de sokan úgy gondolják, hogy ehhez még több dolgot meg kell oldani – ilyen az adatbiztonság, az infrastrukturális fejlesztések. Sokan vannak, akik számára fontos, hogy a dolgozók egy helyen legyenek elérhetőek, de ez csak szemléletváltás és szervezés kérdése a Profession.hu szerint.

A munkavállalóknak egyharmada támogatná az irodán kívüli napot. Szerintük ezzel kisebb lenne a monotonitás és az unalmasabb feladatokra is motiváltabbak lennének. A közlekedéssel megspórolt idő alatt pótolhatnák a lemaradást, elvégezhetnék az adminisztrációt, ráadásul szabadnapot sem kell kivenni, ha például a szerelő érkezése miatt otthon kell maradni.

A portál szerint pozitív eredmény, hogy a vállalatok negyede nyitott az irodán kívüli munkára, ha ehhez a megfelelő informatikai és szervezeti háttér rendelkezésre áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik