Gazdaság

Rárontottak az ellenőrök a Nagybanira

Vasárnapról hétfőre virradóan csaptak el a hatóságok. A zöldség és gyümölcs mellett az UHT tej volt a célkeresztben.

A vasárnap éjjeli akcióban 5 és fél tonna zöldséget és gyümölcsöt foglaltak le a hatóságok a Budapesti Nagybani Piacon tartott ellenőrzésnél. Emellett 1,7 hektoliter külföldi UHT tej forgalmi korlátozást is elrendelték az ellenőrök.

A NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) által szervezett akcióban részt vett a NAV Bevetési Főigazgatósága, valamint Dél-budapesti Adóigazgatósága, a Készenléti Rendőrség és a Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága is.

A Nagybani Piac ellenőrzésének célja a zöldség-gyümölcs forgalmazás ellenőrzése, az áruk eredetének vizsgálata volt, de az ellenőrök kiemelt figyelmet fordítottak a külföldi UHT tejek eredetére, nyomon követhetőségére is. Az akció során a jelöletlen, nem igazolt eredetű termékeket – többek között görögdinnyét, nektarint, citromot, körtét, krumplit – lefoglalták és megsemmisítették.
És megtiltották 1700 liter szlovák UHT tej forgalmazását is, mivel a bemutatott papírok alapján nem volt egyértelműen beazonosítható a termék.

Az akció eredményeként milliós nagyságrendű bírságot szabhat ki a hatóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik