Gazdaság

Elúszhatnak a bírák a devizahites pereken

Tizenöt-tizenhat tonnányi iratanyag szakad a Fővárosi Törvényszék nyakába a devizahiteles perek során, amelyre mindössze 30 napjuk lesz, így vélhetően tarthatatlan lesz ez az időszak – írja a Népszabadság.

A devizahitelesek ügyét rendező törvény szerint a bankoknak joguk van megtámadni a jogszabályban megfogalmazott vélelmet, amely szerint tisztességtelenül módosították egyoldalúan a szerződések feltételét. Minderre a pénzintézeteknek 30 napjuk van, és a bíróságok ugyanennyit kapnak a panasz elbírálására – derül ki a Népszabadságból.

A bankok ezt az időszakot vélhetően a végsőkig kihasználják, hiszen hiánypótlásra már nem lesz lehetőségük, így a roham augusztus 25-én várható. Jókora ügyirathalom várható az egyes eseteknél, ahol akár tíz évre visszamenően évközben többszöri módosítást is dokumentálhatnak. Összességében több száz, az Országos Bírósági Hivatal szerint összességében 400 keresettel lehet számolni.

Az eljárási határidők pedig igen szorosak. A kereset beérkezésétől számított nyolcadiik napon a tárgyalást ki kell tűzni, míg a 30. napon ítéletet kell hozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik