Gazdaság

A kormány nemet mondott az EU pénzére

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2014. 07. 28. 07:36

A Magyar Nemzet szerint 72 milliárdos ajánlatot utasítottak el, rejtélyes okok miatt.
Korábban a témában:

Brüsszel lehetővé tette volna az agrár-környezetvédelmi programban (AKG) részt vevő 13 ezer kisüzem, nagygazdaság támogatását, de az agrárkormányzat ezt visszautasította, megvonta a pénzt az érintettektől. Az ok máig ismeretlen, pedig sokan erre számítva hozták létre vállalkozásukat, és a kieséssel a korábbi, sokmilliós beruházások feleslegessé válhatnak.

Korábban a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének főtitkára a 444.hu portálnak azt mondta, Brüsszel azért akart megoldást találni a problémára, mert belátta, hogy az EU-s intézmények nehézkessége miatt a nemzeti kormányoknak nem maradt elég idejük az új agrár-környezetvédelmi program elfogadtatására.

Horváth Gábor szerint a kormány azért nem élt a lehetőséggel, mert alapjaiban alakítaná át a programot úgy, hogy a szántóföldi termesztésre igénybe vehető támogatásokból minél több jusson a másféle kultúrákra, például az ültetvényekre. A végeredmény, hogy szeptember elsejétől megszűnik az AKG-keret, helyette nem lesz semmiféle program, támogatás.

Ezt először Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár ismerte el az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának július 10-i ülésén. A megszűnést bejelentette Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is – emlékeztet a Magyar Nemzet, amelynek korábban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, nem zárkóznak el attól, hogy később átgondolják segítség nyújtását az ágazatban dolgozó vállalkozásoknak, de ahhoz először ismerni kell a mezőgazdaság idei eredményeit. (További részletek a hétfői Magyar Nemzetben.)

Az AKG-program 2009 óta futott hazánkban. Olyan gazdálkodók vehettek fel belőle támogatást, akik zöldebb termelési módszerre váltottak vagy szigorúbb környezetvédelmi előírások betartását vállalták.

Az Együtt-PM néhány napja felszólította a kormányt, hogy tegyen meg mindent “a válsághelyzet kezelésére”, hiszen megengedhetetlen, hogy gazdák menjenek csődbe azért, mert a kormány “nem készített vidékfejlesztési stratégiát, bár erre négy éve volt”.

Az ellenzéki párt érthetetlennek tartotta, hogy a kabinet nem élt a Brüsszel által kínált lehetőséggel, nem hosszabbította meg egy évvel a programot. A támogatások leállítása a természetvédelemben is beláthatatlan következményekkel jár.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.