Gazdaság

A kormány nemet mondott az EU pénzére

A Magyar Nemzet szerint 72 milliárdos ajánlatot utasítottak el, rejtélyes okok miatt.

Brüsszel lehetővé tette volna az agrár-környezetvédelmi programban (AKG) részt vevő 13 ezer kisüzem, nagygazdaság támogatását, de az agrárkormányzat ezt visszautasította, megvonta a pénzt az érintettektől. Az ok máig ismeretlen, pedig sokan erre számítva hozták létre vállalkozásukat, és a kieséssel a korábbi, sokmilliós beruházások feleslegessé válhatnak.

Korábban a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének főtitkára a 444.hu portálnak azt mondta, Brüsszel azért akart megoldást találni a problémára, mert belátta, hogy az EU-s intézmények nehézkessége miatt a nemzeti kormányoknak nem maradt elég idejük az új agrár-környezetvédelmi program elfogadtatására.

Horváth Gábor szerint a kormány azért nem élt a lehetőséggel, mert alapjaiban alakítaná át a programot úgy, hogy a szántóföldi termesztésre igénybe vehető támogatásokból minél több jusson a másféle kultúrákra, például az ültetvényekre. A végeredmény, hogy szeptember elsejétől megszűnik az AKG-keret, helyette nem lesz semmiféle program, támogatás.

Ezt először Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár ismerte el az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának július 10-i ülésén. A megszűnést bejelentette Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is – emlékeztet a Magyar Nemzet, amelynek korábban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, nem zárkóznak el attól, hogy később átgondolják segítség nyújtását az ágazatban dolgozó vállalkozásoknak, de ahhoz először ismerni kell a mezőgazdaság idei eredményeit. (További részletek a hétfői Magyar Nemzetben.)

Az AKG-program 2009 óta futott hazánkban. Olyan gazdálkodók vehettek fel belőle támogatást, akik zöldebb termelési módszerre váltottak vagy szigorúbb környezetvédelmi előírások betartását vállalták.

Az Együtt-PM néhány napja felszólította a kormányt, hogy tegyen meg mindent “a válsághelyzet kezelésére”, hiszen megengedhetetlen, hogy gazdák menjenek csődbe azért, mert a kormány “nem készített vidékfejlesztési stratégiát, bár erre négy éve volt”.

Az ellenzéki párt érthetetlennek tartotta, hogy a kabinet nem élt a Brüsszel által kínált lehetőséggel, nem hosszabbította meg egy évvel a programot. A támogatások leállítása a természetvédelemben is beláthatatlan következményekkel jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik