Gazdaság

Borzasztóan rosszul fizet az állam

Rossz példát mutatnak a költségvetési szervek: 2,5 milliárd forinttal nőtt lejárt tartozásuk. A majdnem 100 milliárdos összeg több mint 80 százalékát a vállalkozók, szállítók és szolgáltatók várják hiába.

Pedig…

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által lejelentett lejárt tartozásállomány összege 2014. június végén 99,4 milliárd forintot tett ki – derül ki a Magyar Államkincstár friss jelentéséből. S ráadásul nőtt a tartozásállomány, májushoz képest 2,5 milliárd forinttal.

Az állam legtöbb tartozása 60 napon túli

Az összes tartozásból 30 nap alatti 31,1 milliárd forint, 30 és 60 nap közötti 19,3 milliárd forint, 60 napon túli lejáratú 45,2 milliárd forint, átütemezett tartozás (esedékessége megállapodás alapján későbbi időpontra lett átütemezve) 3,8 milliárd forint.

A tartozásállomány teljes összegéből az állammal szemben fennálló tartozás összege 16,4 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival szemben fennálló tartozás összege pedig 0,2 milliárd forint. Vagyis ez a kisebbik rész. A nagyobbik a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás állománya, amely az összeg több mint 80 százaléka, azaz 82,8 milliárd forint. S ebből mindössze 2,9 milliárdnyi az államháztartáson belüli tartozás.

Az örökölt rész

A tartozásállományból 52,6 milliárd forint (az összes tartozás 52,9 százaléka) a 2012-2014. években a központi alrendszerbe átvett, ezt megelőzően önkormányzati, illetve nonprofit és egyéb gazdasági társaságként működő intézményeknél halmozódott fel. Ebből az állammal szemben fennálló tartozás összege mindössze 2,6 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival szemben fennálló tartozás pedig még kevesebb, 0,2 milliárd forint.

Az összeg nagyobbik része pedig (több mint 90 százaléka) itt is a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás állománya. És a 49,8 milliárd forintból szintén minimális, 1,5 milliárd forint az államháztartáson belüli tartozás.

Tavaly ősszel

A legnagyobb tartozók

A kötelezett 697 intézményből egyébként valamennyi teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét, közülük 385-nek volt lejárt tartozása, amiből kizárólag 30 nap alatti kifizetetlen számát 132-en jeleztek.

A legnagyobb tartozó maradt a Pécsi Tudományegyetem (4,8 milliárdról 5,1 milliárd forintra nőtt a tartozásuk május óta) és a Semmelweis Egyetem (3,7 milliárd forinttal). S továbbra is nagy tartozásaik vannak a kórházaknak. Közülük a mezőnyt a Péterfy Sándor utcai vezeti, 3,05 milliárd forinttal. De a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ is igen jelentős összeggel, 3,8 milliárd forinttal tartozik.

Az oktatási intézmények, kórházak lejárt tartozása az Emberi Erőforrások Minisztériuma neve alatt szerepel, ahol a teljes lejárt tartozás majdnem háromnegyede összejött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik