Gazdaság

Pékségláncra csapott le a NAV

Be nem jelentett alkalmazottak és igazolatlan eredetű árukészlet miatt 4,5 millió forintos bírságot szabtak ki egy külföldi tulajdonú, pékárut forgalmazó üzletláncra. Vizsgálják, mennyi bevételt titkolt el a cég

A NAV MTI-nek küldött közleménye szerint “sorozatos és súlyos szabálytalanságokat tapasztaltak” egy külföldi tulajdonú üzletláncnál, amely országszerte pékárut forgalmaz.

A NAV munkatársai a társhatóságokkal – például a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal és a megyei kormányhivatalokkal együtt – több helyen és több napszakban vizsgálták a külföldi pékséget, amelynek szabálytalan működéséről több forrásból is értesültek a revizorok. Az ellenőrzés-sorozatban öt régió revizorai vettek részt, és összesen 170 ellenőrzést végeztek, aminek több mint a negyede valamilyen szabálytalanság megállapításával végződött.

A NAV munkatársai ellenőrizték a foglalkoztatottak társadalombiztosítási bejelentését, a pékáruk alapanyagainak beszerzési forrásait, a próbavásárlások során pedig azt vizsgálták, hogy a cég teljesíti-e az online pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos kötelezettségeit.

A jelentős köztartozást felhalmozó üzletekben délután megkezdődött a végrehajtás is, amit az online pénztárgép adattárházban található forgalmi adatok nagyban megkönnyítettek, ugyanis az aktuális készpénzállományról is képet kaptak a NAV munkatársai – olvasható a közleményben. Hozzátették: több mint 1,7 millió forint készpénzt, valamint több mint 50 millió forint értékű ingóságot foglaltak le az üzletláncnál.

A tájékoztatás szerint az elvégzett 170 ellenőrzés több mint negyede valamilyen szabálytalanságot állapított meg, a mulasztási bírság összege várhatóan meghaladja a 4,5 millió forintot, valamint két üzletben, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása és igazolatlan eredetű áru forgalmazása miatt 12 napos üzletzárás várható.

A NAV a jövőben is szervez hasonló országos, illetve több régiót érintő ellenőrzési akciókat, amelyek egy-egy adóalanyi kört, egy meghatározott tevékenységet vagy termékkört érintenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik