Gazdaság

Újabb államosításokra kell pénz

Varga Mihály benyújtotta a költségvetés módosításáról szóló törvényjavaslatát, ami a kiadások 152 milliárd forintos növelésével biztosítja, hogy a tervezett állami vásárlásokra meglegyen a keret. A nemzetgazdasági miniszter szerint a hiánycél így is tartható lesz.

A hétfőn benyújtott törvényjavaslat indoklása szerint a költségvetés kiadási oldalát elsősorban a hatálybalépés óta meghozott kormányzati döntések miatt kell módosítani. Vagyis fedezetet kell teremteni a kormány által jóváhagyott stratégiai jellegű társasági részesedésvásárlások költségvetési fedezetének megteremtésére.

A kiadási oldal az egyéb kisebb tételekkel együtt így az eredeti 16 968,3061 milliárd forintól 17 120,3061 milliárd forintra módosul. Vagyis 152 milliárd forinttal hízik, ahogy a hiány is. Mert a bevételi oldalnál nincs korrekció. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint azonban ez nem veszélyezteti a 2,9 százalékos hiánycélt – derül ki az indoklásból. A Költségvetési Tanács azonban már nem olyan biztos ebben. Véleményükben azt is írták, hogy a változtatás miatt az államadósság idén csak minimálisan csökkenhet, és ennek is jelentős a kockázata.

Ismét bevásárol az állam

Konkrétan az Antenna Hungária Zrt., a Magyar Gáz Tranzit Zrt. állami tulajdonba vétele, az AVE Magyarország Kft. és a Főgáz Zrt. tőkeemeléses megvásárlásához kell a pluszkiadás – derül ki a törvényjavaslatból..

Az Antenna Hungária Zrt. visszavásárlásával (56 milliárd forint) az a cél, hogy ismét állami tulajdonba kerüljön a nemzetstratégiai szempontból is jelentős országos műsorszórás, illetve szétosztás, összhangban a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiával.

A Főgáz RWE-es 49,83 százalékos tulajdonrészének megszerzését (77 milliárd forint) pedig a Nemzeti Energiastratégia alapján tartja a kormány döntő fontosságúnak, hivatkozva a megfizethető energiaellátás biztosítására. Ezt követően kerülhet sor a többségi tulajdon megszerzésére, amit már a fővárostól vesz majd meg az állam nevében eljáró Magyar Villamos Művek Zrt.

Az AVE megvásárlása mögött (14 milliárd forint) pedig a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás állami szervezését idén januártól előíró törvénnyel indokolják. Korábban ezért vásárolták meg a Remondis Kft.-t is, amelyet azóta Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft.-nek kereszteltek.

A törvénymódosítás mindezeken felül több kiemelt jelentőségű (pl. köznevelési, gyermekétkeztetési) területen végez kisebb átcsoportosítást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik