Gazdaság

Rengeteget költ DNS-tesztekre a kormány

A kormány 146 millió forintot fordít DNS-vizsgálatokra a költségvetés rendkívüli tartalékából. De nem indokolta meg, hogy miért – írja a Portfolio.hu.

A kormány tegnapi határozatával 145,8 millió forinttal csökentette az idei költségvetés – rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló – tartalékát. Az összeget „DNS-profil meghatározás többletkiadásainak finanszírozására” fordítják – írja a Portfolio.hu.

Az Orbán Viktor által jegyzett – a friss Magyar Közlönyben olvasható – határozat nem indokolja meg ennél részletesebben az átcsoportosítást. A pénzt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kutatóintézetek javára írják, azonnali határidővel.

A DNS-tesztek ügye nemrég a parlamentben is előkerült, ahol egy MSZP-s képviselő megkérdezte a kormánytól, hogy az Orbán Ráhel esküvőjén eltűnt telefonok ügyében miért végeztek el több tucat DNS-vizsgálatot – idézi fel a Portfolio.hu. Tasnádi László államtitkár erre azt válaszolta, hogy a büntetőeljárási törvény alapján kötelező a teljes tényfeltárás és erre az összes eszköz rendelkezésére áll a nyomozóhatóságnak.

Ahogy arról a Hír24 korában beszámolt: a hatvan embert érintő DNS-vizsgálat ára végül 9 millió forintos összeggel zárult, ami 150 ezer forintot jelent személyenként. A DNS-tesztek nagyon költségesek, fejenként 50 ezer és 300 ezer forint körül mozog az áruk. Ám a 146 millióból még így is futja – átlagáron számolva – csaknem ezer tesztre.

Olvasói sztorik