Gazdaság

Marad a bankadó, de módosíthatják

A kormány felülvizsgálhatja a bankadót, de eltörölni biztosan nem fogja – jelentette ki Varga Mihály a Reuters beszámolója szerint.

A kormány újragondolhatja, mósosíthatja a bankadót, mivel a bankok számára komoly terhet jelent majd a devizahiteles ügyfelek kompenzálása – közölte Varga Mihály reggel a közrádióban a Reuters Hírügynökség szerint. A nemzetgazdasági miniszter azt viszont kizárta, hogy megszüntetnék a bankadót, amely az Európai Unióban az egyik legmagasabbnak számít.

Nagyon fáj a bankoknak

Varga szerint a bankadó fontos szerepet játszik a magyar gazdaság stabilizálásában, és az új közteherviselési rendszer kialakításában. Emiatt a kormány ebben a kérdésben nem fogadja el Brüsszel álláspontját – fogalmazott a tárcavezető. Az Európai Unió – két héttel ezelőtt közzétett ajánlása – szerint a magyar kormánynak ki kellene fokozatosan vezetnie az ágazati adókat, többek között a bankadót.

Tegnap a Hír TV P8 című műsorában Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is utalt arra, hogy a devizahitelek forintosításából eredő banki terhek egy részét az állam átvállalhatja, valószínűleg úgy, hogy kedvezményt kaphatnak a bankadóból, ahogyan ez a végtörlesztéskor és az árfolyamgátnál is történt. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik