Gazdaság

Bokros: Köze nincs az orosz hitelnek a paksi bővítéshez

24.hu
24.hu

2014. 06. 27. 11:59

A tízmilliárd eurós hitel arra kell, hogy a kormány ki tudja fizetni azokat a veszteségeket, amelyeket a populista intézkedésekkel halmozott fel – mondta a volt pénzügyminiszter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában csütörtök este.

Korábban a témában:

Bokros Lajos csütörtök este volt vendég Kálmán Olga műsorában. A beszélgetésben először a Kúria devizahiteleseket érintő jogegységi határozatáról volt szó.

Légvárat épít, aki azt hiszi, a kormány mindent megold

A közgazdász úgy látja, az egyoldalú kamatemelés kérdésében nagyon rosszul politizál a kormány. A Kúria jogegységi határozata nem azt mondta ki, hogy ez egy rendszeres és tipikus, pláne szándékos tévedése lett volna a bankoknak. Az árfolyamrés tekintetében volt egyértelmű a jogegységi határozat, ott kell a veszteséget a bankoknak viselni. De arra nem tud törvényt hozni a kormány, hogy minden egyes hitelfelvevőnél egyedileg megállapítsa, hogy őt nem tájékoztatta megfelelően a bankja az egyoldalú kamatmódosításokról – mondta.

Légvárakat kergetnek azok, akik azt hiszik, hogy a kormány helyettük eljár majd a bankokkal szemben. Az adósnak kell ugyanis majd bizonyítania, hogy vele szemben tisztességtelenül járt el a bank.

Bokros hangsúlyozta: nem szabad elfelejteni, hogy az önkormányzati választások előtt vagyunk, ezért érdeke a kormánynak olyan hangulatot teremteni, hogy „itt majd egy csodafegyver el fog sülni, és mindenki jól fog járni”. Márpedig egyetlen tollvonással nem lehet forinthitellé változtatni a devizahiteleket – mondta a szakember. A kormány illúziókeltő igéretekkel operál, ami nagyon komoly presztízsveszteséget fog neki okozni.

“Semmi köze Pakshoz a tízmilliárd eurónak”

Amikor a paksi bővítésről és az arra felvett hitelről kérdezte Kálmán Olga, Bokros így fogalmazott:

„Mondok valami meglepőt. Szerintem ennek a tízmilliárd eurós hitelfelvételnek semmi köze a paksi atomerőműhöz. Ezt nem azért veszik föl. Az egy külön kérdés, hogy lesz-e belőle atomerőmű vagy sem.”

Hozzátette: szerinte semmi értelme atomerőművet építeni, mert 20 év múlva nem tudjuk, hogy milyen energia lesz a legolcsóbb, a leghatékonyabb és a legkevésbé szennyező. Könnyen lehet, hogy a fejlődés addigra rég túllép az atomenergián.

Valamiből azonban ki kell fizetni azokat a veszteségeket, amelyeket a kormány más populista intézkedéseivel termel. A közgazdász szerint összefüggés van a devizahitelezés és a tízmilliárd eurós hitelügylet között. Bokros szerint ez a kölcsön alkalmas lehet arra, hogy tartani lehessen a 3 százalékos hiánycélt, vagy arra, hogy a devizahitelesek megsegítésének az árát ki lehessen fizetni.

Arra a felvetésre, hogy ezt a pénzt nem mi kapjuk meg, hanem a Roszatom az orosz banktól, Bokros azt mondta: Oroszországban az állam rátelepszik az állami vállalatokra, ott az állami vállalatok a politika alávetettjei, így lényegében végrehajtják a kormány és Putyin elnök politikáját.

Putyinnak az volt az érdeke, hogy odaláncolja Magyarországot az orosz érdekcsoportokhoz. Ez pedig pénzbe kerül, aminek sok évig fizetjük majd a kamatait – vélekedett Bokros Lajos.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.