Gazdaság

Több járhat vissza a devizásoknak, mint álmodnák

Az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítás miatt nagy összeg járhat vissza a devizahiteleseknek, de pontosan mennyire számítsanak? A Pénzcentrum.hu kiszámolta.

Röpködtek a milliárdok az elmúlt hetekben a devizahiteleseknek visszajáró pénzekkel kapcsolatban, de az adósok leginkább arra kíváncsiak, hogy őket konkrétan hogyan érinti az újabb adósmentő csomag, amelyről július 4-én szavaznak a parlamentben. A kérdésre válaszolva a Pénzcentrum.hu egy átlagos devizahitel-szerződéssel számolt: konkrétan egy 2007-ben felvett 8 millió forintos svájcifrank-alapú hitellel. Nézzük a számítást.

Karácsonyra vége?

Mi mennyi?

Egy átlagos devizahitel törlesztőrészletei nagyjából 90 százalékkal ugrottak meg, nagyrészt nyilván az árfolyam elszállása miatt, de a bankok egyoldalú kamatemelése is szerepet játszott a növekedésben. A kamatemelés nélkül ugyanis a havi fizetendő „csupán” 70 százalékkal ugrott volna meg.

Képzeletbeli átlagadósunk így eddig 8,53 millió forintot fizetett vissza, míg a kamatemelések nélkül 7,64 milliót kellett volna, vagyis 895 ezer forinttal többet fizetett a banknak. Ha az országgyűlés elfogadja a kormány újabb adósmentő törvényjavaslatát, akkor ez az összeg visszajár – számolt a Pénzcentrum.hu.

Mi évül el?

Az árfolyamrés elkaszálása miatt is jár vissza pénz. A fenti példában a folyósításkor alkalmazott árfolyamrésen 64 ezer forintot, míg a későbbi részleteken 48 ezer forintot bukott egy átlagos devizaadós. Így a törvény alapján most összesen 112 ezer forint jár vissza.

Július 4-én szavaznak

Fontos szempont még az elévülés is: a még élő szerződések esetén minden visszajár, a már lezárt szerződéseknél viszont csak az öt éven belüli szabálytalanság után kell visszatérítést fizetni. Még így is összesen több, mint 1 millió forint jár vissza a példában szereplő adósnak, akinek törlesztője is csökken 12 százalékkal, vagyis 124 ezer helyett 109 ezret kell fizetnie havonta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik