Gazdaság

Rekordösszeget fizet a Mol az államnak

A Mol 24,74 százalékos állami részvénycsomagja után az idén júniusban rekordméretű, 15,2 milliárd forint osztalékbevételre jogosult a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter egy írásban feltett kérdésre válaszolt. Az Országgyűlés honlapján olvasható dokumentumban a miniszter felidézte, hogy tavaly a kifizetett osztalék mértéke 11,8 milliárd forint, 2012-ben pedig 10 milliárd forint volt.

Az MNV Zrt. konzervatív becslése alapján a 2015-2017. évekre mintegy 4 milliárd forint minimális osztalékelvárást javasol az állami tulajdonú Mol-részvényhányad után. Az osztalék mértékét ugyanakkor évente célszerű tervezni, így a 2015. évre legkorábban a 2014. második negyedéves gyorsjelentés ismeretében lehetséges – jegyzi meg Seszták Miklós.

A Mol állami részvényeivel kapcsolatos esetleges tranzakcióknak a jelenlegi alacsony részvényárfolyam nem kedvez – szögezte le a miniszter, hangsúlyozva, hogy ezek az intézkedések stratégiai, gazdaságpolitikai döntéseket igényelnek. Seszták Miklós beszámol arról is, hogy az MNV a rövid távú üzleti terveiben a következő évekre az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től 5 milliárd forint osztalékbevétellel számol. Hozzáteszi, hogy az MVM Zrt. és az MVM Csoport üzleti tervei és középtávú kitekintései ezt a várakozást alátámasztják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik