Gazdaság

Még szerda előtt tankoljon, ha jót akar

Akár 5 forinttal is emelkedhet szerdán a gázolaj ára, a benziné bizonytalan. Az ok az iraki krízis.

A gázolajnál 4-5 forintos emelés valószínű szerdától (június 18.), mivel az egységesen változó piaci árak és az árfolyam hozzávetőlegilyen mértékű lépést indokol – írja előrejelzésében a GKI Energiakutató. A benzin literenkénti ára 416 forint marad (vagy 3-4 forinttal emelkedik), a gázolaj ára pedig 415-417 forint között változhat.

A társaság szerint a hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja, az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Brent kőolaj hordónkénti ára a héten 113 dollár szint fölé került, heti átlagban közel két dollárral lett drágább. A piaci áremelkedés oka elsősorban az iraki események, amely az iraki olajtermelés drámai zuhanását jelenthetik. A Brent és a WTI 1 hónapos határidős ára egyaránt emelkedett, a két olajfajta közötti árkülönbség kicsit nőtt. A különböző piacokon a dízel ára követte az olajár változását.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára dollárban a mediterrán piacon a június 9.  és június 13. közötti időszakban 0,4 százalékkal csökkent, azonban az észak-nyugat-európai piacon és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon 0,7-1,9 százalékos volt az áremelkedés. A motorikus gázolaj jegyzésára a mediterrán piacon 1,9 százalékkal került feljebb, az észak-nyugat-európai  és a ARA piacon is 1,9 százalékos volt az áremelkedés. A dollár árfolyama a június 9 – június 13-i héten 225,4 forint körül ingadozott, összességében nagyjából két forinttal kell többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 0,5-2,8 százalék közötti áremelkedés mutatható ki, a gázolajnál 2,9 százalék körüli volt az árak emelkedése. Ezen a héten az árfolyam változása növelte a piaci üzemanyagárak forintban mért árát.

A mediterrán tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a benzin ára várhatóan nem változik, azonban figyelembe véve az észak-európai piacok változását, nem zárható ki akár 3-4 forintos emelés sem, ha az árdöntés az észak-európai piacok változásaira is fokuszál.

Ezzel nem érdekli majd a benzinár!

Nem biciklire gondoltunk, hanem a Volkswagen 2014 XL1-re, amely a világ leginkább üzemanyag-hatékonyabb autója: 100 km-et 0,9 liter benzinnel tesz meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik