Gazdaság

A nyugdíjasok fele nem kap egy fillért sem

A világ lakosságának több mint 70 százaléka nem kap megfelelő szociális ellátást – figyelmeztet a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legfrissebb, nemzetközi jelentéséből kiderül, hogy a világ lakosságának csupán 27 százaléka számára elérhető jelenleg az átfogó szociális védelem. Például a munkanélküliek csupán 12 százaléka kap munkanélküli támogatást világszerte; ez Nyugat-Európában 64 százalékot érint, a Közel-Keleten és Afrikában viszont kevesebb mint 5 százalékot.

 A nyugdíjkorhatár feletti lakosság csaknem fele (49 százalék) nem kap nyugdíjat, és azok közül is, akik nyugdíjellátásban részesülnek, sokan bőven a szegénységi küszöb alatt élnek.

Kevesebb nyugdíjért többet kell dolgoznunk

Csökkenő nyugdíjak

A majdani nyugdíjasok legalább 14 európai országban kapnak majd a jövőben alacsonyabb nyugdíjat. A jelentés arra is rámutat, hogy a világ lakosságának körülbelül 39 százaléka nem tartozik semmilyen egészségügyi ellátórendszerbe, sőt az alacsony jövedelmű országokban ez az arány meghaladja a 90 százalékot.

Magyarországon a társadalmi juttatások legnagyobb részét – az európai országokhoz hasonlóan -, az idősekkel kapcsolatos kiadások teszik ki: 2012-ben a nyugdíjakra és egyéb ellátásokra majdnem 3350 milliárd forintot fordítottunk. Ez az összeg éves átlagban 2 millió 890 ezer ember ellátását fedezte. A pénz legnagyobb része, 70 százaléka öregségi nyugdíjra ment el, 2013 januárjában 2 millió 128 ezren kapták ezt az ellátást. Az öregségi nyugdíj átlagos havi összege a januári emelés után 112 781 forint volt 2013-ban, átlagosan 7,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az átlagos öregségi nyugdíj országosan a nettó átlagkereset 77 százalékának felelt meg.

A munkaképes korúak szociális védelmére szánt kiadások (például munkanélküliség, gyermekvállalás, fogyatékosság vagy munkahelyi baleset miatt) szintén komoly eltéréseket mutatnak a különböző régiókban, az afrikai 0,5 százaléktól egészen a nyugat-európai 5,9 százalékig.

Veszélyben a nyugdíj

Növekvő szegénység

A helyzet ráadásul romlani fog, hiszen 122 kormány – amelyek közül 82 fejlődő országban van – csökkenti a közkiadásait 2014-ben. Ezek az intézkedések kiterjednek a nyugdíjrendszer, az egészségügyi ellátás és a jóléti rendszer reformjára, amely sok esetben a rendszerek finanszírozásának vagy a fenntartásukra szánt összegeknek a csökkentését jelenti, illetve a támogatások megszüntetését vagy az egészségügyi dolgozók és szociális munkások számának csökkentését vagy korlátozását, vagy a bérük visszaszorítását.

A jelentés szerint a legújabb fejlemények azt mutatják, hogy számos magas jövedelmű ország is csökkenti a szociális védelmi rendszerét. Az Európai Unióban a szociális védelemből kivont összegek már hozzájárultak a szegénység növekedéséhez, amely jelenleg 123 millió embert érint, vagyis a lakosság 24 százalékát, köztük gyerekeket, nőket, időseket és fogyatékkal élőket.

A magyar nyugdíjasok átlagban

-9,5 órát alszanak

-3,5 órát tévéznek naponta.

A magyarok 5%-a gondolja, hogy fenn fogja tudni tartani mai életszínvonalát a nyugdíjba vonulás után.

A nemi igazságtalanságok: 2013 évi első negyedéves adatok szerint: a hazai nettó átlagkereset 147 850, a nyugdíjak összege a férfiaknál átlagosan 122 830, a nőknél 106 450 forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik