Gazdaság

Fontos ítéletre figyelnek a devizahitelesek

A Kúria kedden tárgyalja a Kásler kontra OTP pert, amelyben a devizahitel-szerződésben előírt árfolyamrés tisztességes mértékéről dönthetnek.

Kásler Árpád és felesége devizahitel-szerződésében szerepelt, hogy a kölcsönt svájci frankban, a folyósítás napján érvényes vételi árfolyamon állapítják meg, ugyanakkor az egyes fizetendő részletek forintösszegét az esedékesség napját megelőző napon érvényes eladási árfolyamon kell majd meghatározni.

A Kásler házaspár azért indított pert, mert álláspontja szerint ez a kikötés tisztességtelen. A másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla 2012 áprilisában helybenhagyta és jogerőre emelte azt az elsőfokú ítéletet, amely szerint a kifogásolt rendelkezés tisztességtelen és visszaható hatállyal előírta, hogy az aktuális törlesztőrészleteket vételi árfolyamon kell kiszámítani.

A bank a jogerős ítélet ellen benyújtott felülvizsgálati indítványa nyomán került a Kúriára az ügy. A legfelsőbb hazai bírói fórum azonban tavaly januárban felfüggesztette az eljárást és az Európai Unió Bíróságához fordult, amely idén áprilisban kimondta: a nemzeti bíróság a szerződéses felek közötti egyensúly helyreállítása és a szerződés érvényességének fenntartása céljából helyettesítheti a tisztességtelen szerződési feltételt a nemzeti jog valamely rendelkezésével.

A Kúrián ma folytatódó eljárásban azt kell eldönteni, hogy tisztességtelen-e az árfolyamrés, és ha igen, van-e olyan törvényi szabály, amely a tisztességtelen szerződési rendelkezés helyébe léphet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik