Gazdaság

Kiderült, mennyit keres Csányi és Hernádi

Többmilliós fizetéseket vágnak zsebre a magyar tőzsdei cégek vezető testületeinek tagjai, amit gyakran még hatalmas részvénycsomagokkal is megfejelnek.

Busásan honorálják a magyar tőzsdei cégek az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjaikat – írja Napi Gazdaság a vállalatok nyilvános javadalmazási nyilatkozataira hivatkozva. A tőzsdei cégek közül az OTP jutalmazza legbőkezűbben vezetőit. A bank nyilatkozata szerint Csányi Sándor az igazgatóság elnökeként bruttó 9,6 millió forintot kapott 2013-ban, április végéig havi 780 ezer forint volt a juttatása, majd azt májustól 810 ezerre emelték.

Akadnak szerényebbek is

A kisebb cégek közül a Danubius Hotelsnél a teljes vezetőség lemondott a tiszteletdíjáról, de a Business Telecom (BTeI) és a Plotinus sem fizetett a cég vezető testületeinek. Az Appeninn Holding esetében jelképes – évi 300-400 ezer forintos – összegre számíthattak a tisztségviselők.

Részvényekben dúskálnak

Csányi esetében a hab a tortán a havi ezer darab OTP-részvényből álló juttatás, ami a jelenlegi árfolyamon több mint 4,5 millió forintot ér. Az igazgatóság alelnöke, Pongrácz Antal bruttó 9,3 millió forint éves fizetése mellé havi 900 darab részvényt kap az OTP-től, míg a további kilenc igazgatósági tag 8,24 millió forint éves fizetést és 800 darab részvényt kap. A részvényjuttatás egyetlen kikötése, hogy a kapott részvények felét mandátumuk lejártáig nem adhatják el a vezetők.

A Mol elnöke, Hernádi Zsolt tavaly összesen 31 250 eurót, vagyis mintegy 9 millió 375 ezer forintnyi fizetéstkapott, akárcsak az alelnöke, az igazgatósági tagoknak pedig 25 ezer eurót, vagyis mintegy 7,5 millió forintot fizettek ki. Az igazgatósági tagoknak a Molnál emellett havonta 100-100, Hernádinak pedig további 25 részvény jár, amely jelenlegi, 13 ezer forint körüli értékén további mintegy 1,6 millió forintot jelent.

Havi fixben vezet a TVK

A részvényjuttatásokat nem számítva a TVK igazgatósága fizet a legjobban: a vegyipari cégnél Mosonyi György elnök 75 ezer eurót (mintegy 22,5 millió forint) vett fel 2013-ban, a tagok pedig 50 ezer euróért végezték munkájukat. A felügyelőbizottságban 18 ezer euró az elnök javadalmazása, míg a tagoké 12 ezer.

A Richternél az igazgatóság elnöke 8,125 millió forintot kapott fizetésként, míg a tagok 6,76 millió forinttal gazdagodtak. A felügyelőbizottság vezetője 5,52 milliót, tagjai pedig 4,5 milliót tehettek zsebre a javadalmazási nyilatkozat szerint. A Magyar Telekomnál az igazgatóság első embere bruttó 7,2 millió forintra volt jogosult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik