Gazdaság

Sztárgázsiért védi Erzsébetet Martonyi volt cége

A magyar államot nettó 352 millió forintért képviseli Martonyi János volt ügyvédi irodája az étkezési utalványok miatt indított nemzetközi bírósági eljárásban – írta a Napi.hu.

Az utalványpiac állami monopolizálása miatt az egyik hazánkban is jelen lévő forgalmazó, a francia Edenred AS (korábbi nevén Accor Services) kezdeményezett tavaly szeptemberben eljárást a Világbank mellett működő, washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) előtt. Ebben az ügyben képviseli a magyar államot a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda.

Erzsébet a legnépszerűbb

Az Erzsébet-utalvány stabil első helye a cafeteria-elemek között leginkább annak köszönhető, hogy tavaly óta 5000 forint helyett már havi 8000 forint értékben adható kedvezményes, 35,7 százalékos munkáltatói adóteherrel. Míg a cafeteria elemek idei évre tervezett gyakoribb használata feltehetően azt is jelzi, hogy a kkv szektor túljutott a válságon, és immár növelni tudja a dolgozói juttatásokat – mondta Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

Kényes diplomácia

Az irodával idén áprilisban nettó 351,75 milliós ügyvédi díjról állapodott meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes) a Világbank mellett működő, államok és befektetők közötti jogviták eldöntésére létrehozott speciális nemzetközi választottbíróság. A választottbírósági eljárásban a Baker & McKenzie New-York-i és budapesti irodája vesz részt – írja a Napi.hu.

Ennél az ügyvédi irodánál dolgozott korábban Martonyi János külügyminiszter: 1994 és 1998 között az ügyvédi cég egyik alapítója, európai igazgatóságának tagja volt, majd 1998-2002-es külügyminiszterségét követően is ide tért vissza, 2002 és 2009 között az akkor Martonyi és Kajtár Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda nevet viselő iroda vezetője, társtulajdonosa volt, majd 2010-től ismét külügyminiszter lett.

Sok a baj Erzsébettel

Idén áprilisban az Európai Bíróságon is kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen, az Európai Bizottság (EB) szerint ugyanis uniós jogba ütközik a cafeteria-rendszer átalakítása. A 2012. januárja óta hatályos magyar szabályozás csak az Erzsébet utalványt és a Szép-kártyát sorolja kedvezményes adózás alá. Az Erzsébet utalványnál a kizárólagosság − a többi szereplő gyakorlatilag kiszorult a piacról − ellentétes a letelepedés szabadságának és a szolgáltatások szabad nyújtásának uniós alapszerződésben rögzített elveivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik