Gazdaság

Áfabotrány: konkrét nevek derültek ki

Konkrét cégeket, adóhivatali vezetőket is megnevezett rendőrségi vallomásában az áfabotrányt kirobbantó Horváth András – derül ki a hvg.hu által megszerzett jegyzőkönyvből.

A bő fél éve kirobbant áfabotránnyal kapcsolatban a kormány azt hangoztatta, hogy nincsenek konkrétumok, nem tudnak dokumentumokról, így az államigazgatás nem tud eljárni az ügyekben. Ráadásul két nyomozás is indult az ügy kipattantója, Horváth András ellen, viszont csak egy az ő feljelentése alapján.

Ennek az ellenkezője tűnik ki abból – a hvg.hu birtokába került, anonimizáltan közzétett jegyzőkönyvből –, amely Horváth András tanúkihallgatásáról készült az idén január elején a Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt ügyekkel foglalkozó osztályán. A teljes egészében nyilvánosságra hozott dokumentumban a konkrét személyek és cégek neve helyett fiktív monogrammok és egy-egy betűvel jelölt cégek szerepelnek, annak érdekében, hogy a hírportál elkerülje a titok- és jó hírnév esetleges megsértését.

A dokumentumból azonban így is látszik, mennyire kiterjedt konkrétumokkal szolgált Horváth András a rendőrségnek. Az áfabotrány kirobbantója tucatnál is több olyan céget nevezett meg rendőrségi meghallgatásán, amelyeket az áfacsaló, adóminimalizáló társaságok közé sorolt. Emellett neveket és dátumokat említve beszélt azokról az esetekről, amelyeknél a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) történt hivatali visszaéléseket gyanít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik