Gazdaság

Ráfaragott a trafikosok fele

Nem mindenki nyert, aki Nemzeti Dohányboltot nyitott. Hatezerből csak kétezer tud nyereséget vagy nullszaldós forgalmat produkálni – derül ki a Napi Gazdaság cikkéből.

Milliárdos lejárt tartozás nehezíti a trafikosok életét. A május 31-i átalakítás, a plázákban és benzinkutakon megszűnő forgalmazás sem segít a kereskedőkön – számol be a lap.

A milliárdos tartozás abból adódik, hogy az egyik nagy gyártó lejártnak minősítette a trafikrendszer indulásakor a kereskedőknek bizományba adott készletek utáni tartozást. A napi. hu számításai szerint a két legnagyobb gyártó teljes kintlevősége elérheti a nyolcmilliárd forintot is.

A legnagyobb gondot azonban az jelenti, hogy a hatezer trafiknak csak körülbelül a harmada termel nyereséget vagy legalább nullszaldós.

A lap információi szerint egyedül az tartja fent a jelenlegi helyzetet, hogy a legtöbb trafikos saját pénzét fektette bele a vállalkozásba, azaz mindent elveszítene, ha most kiszállna. Így jobb híján futnak a pénzük után.

A rendszer május 31-i átalakítása pedig várhatóan 5 százalékos forgalomkiesést hoz majd, ugyanis a nagyjából 200 trafik jelentős része még nem költözött el vagy még nem tudja hova költözik. Az a kevés, aki már tudja, hogy hova megy, nem frekventált, bejáratott helyre teszi át az üzletét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik