Gazdaság

Százmilliókat költöttünk SZÉP-kártyáról négy nap alatt

A Széchenyi Pihenőkártyák (SZÉP-kártya) birtokosai több száz millió forintot költöttek el a két hosszú hétvégén, a kártyákon azonban még mindig jelentős, 2012-ben feltöltött összeg pihen; a kedvezményezetteknek nem árt ellenőrizniük egyenlegüket, mert a 2012-es feltöltésből május 31-ig fel nem használt summát a kibocsátók visszautalják a munkáltatóknak.

A hosszú hétvégék jelentősen felpörgették a SZÉP-kártyás felhasználásokat – tudta meg az MTI a kibocsátóktól. Az OTP SZÉP-kártya birtokosai a május elsejei hosszú hétvégén több mint 250 millió forintnyi olyan juttatást használtak fel, melynek május 31-én lejárt volna az érvényessége. A két tavaszi hosszú hétvége alatt pedig összesen 370 millió forintnyi 2012-es feltöltést költöttek el. Az OTP SZÉP-kártyákra 2012-ben feltöltött 53 milliárd forintnyi juttatás mintegy 97 százalékát már elköltötték a kártyabirtokosok.

Az MKB SZÉP-kártyákra 2012-ben 10,3 milliárd forintot utaltak át a munkáltatók, ebből 391 millió nincs még elköltve, a feltöltött összeg 3,8 százaléka. A húsvéti ünnep három napján 107 millió, május első hétvégéjén 183 millió forintot használtak fel a kártyabirtokosok, amúgy egy átlagos napon 25 milliót költenek az MKB SZÉP-kártyával.

A K&H SZÉP-kártyákon a húsvétot és a májusi hosszú hétvégét követően 14 százalékkal csökkent a lejáró egyenleg a húsvétot megelőzőhöz képest. A májusban lejáró egyenleg jelenleg 280 millió forint, ennek közel 40 százaléka a szállás alszámlán, a további 30-30 százalék pedig a vendéglátás és szabadidő alszámlákon található.

A 2012-ben a SZÉP-kártyákra utalt összegeket legkésőbb 2014. május 31-ig lehet elkölteni. A felhasználatlan összeget a határidő lejárta után a kibocsátó bankok visszautalják a munkáltatóknak, vagyis azok elvesznek a kártyabirtokosok számára. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adatai szerint a 2012-es feltöltésekből még 2,7 milliárd forint van a kártyákon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik