Gazdaság

Gyógyul a világgazdaság: a cégek már növekvő osztalékra számítanak

Egy kutatás szerint a vállalatok világszerte abban bíznak, hogy a következő 12-18 hónapban javulni fog az üzletmenet.

A világgazdaság lassan kilép a válsághelyzeti üzemmódból – derült ki a Fidelity Worldwide Investment harmadik, éves kutatásából. Idén az alapkezelő vállalat 128 részvény- és kötvényelemzője töltötte ki a kérdőívet, a felmérés eredménye a világ legkülönbözőbb részein működő vállalatok igazgatótanácsi elnökeinek és más csúcsvezetőinek véleményét tükrözi. A megkérdezett elemzők 40 százaléka arról számolt be, hogy az általuk vizsgált vállalatok ma bizakodóbban tekintenek az előttük álló egy-másfél év üzleti fejleményei elé, mint egy évvel ezelőtt.

Az USA ismét a növekedés motorja lesz

Elemzőinek 57 százaléka szerint az USA vállalatainak bizalma mérsékelten nőtt, míg 43 úgy vélte, nem változott. A tervezett tőkeberuházásokra vonatkozó kérdésnél a befektetési szakértők 52 százaléka mérsékelt növekedést jelzett, és 78 százalék számolt be arról, hogy az általuk vizsgált vállalatok osztalékemelést terveznek. Ennek alapján elmondható, hogy az USA gazdasága a következő 12 hónapban ismét átveheti a világgazdaság vezető erejének szerepét.


Fotó: Europress / Getty / Spencer Platt

Bejönnek a reformok Japánban

A bizalom mérsékelt növekedéséről számoltak be elemzőik Európa (49 százalék) és Japán (53 százalék) vonatkozásában is. A Japánban működő vállalatoknak úgy tűnik, egyértelműen előnyére válnak a Shinzo Abe miniszterelnök által bevezetett gazdasági reformok. Az elemzők 65 százaléka arra számít, hogy Japánban emelkedni fog a tőkemegtérülési mutató, Európával és az USA-val kapcsolatban az elemzők 51 illetve 43 százaléka számolt be hasonló várakozásokról.

Visszafogottak a fejlődő piacok

Az EMEA-térségről (Kelet-Európa, Közel-Kelet és Afrika) és Latin-Amerikáról szólva a válaszadók 36 százaléka állította, hogy csökkent a jövőbeli üzleti lehetőségekbe vetett bizalom. Kína és Japán kivételével hasonló tendencia figyelhető meg Ázsia esetében is – az optimizmusra szavazók aránya egyedül Kínánál haladja meg azokét, akik kevésbé derűs kilátásokról számolnak be.

Kínában az elemzők 40 százaléka szerint a bizalom mérsékelt, sőt, 10 százalék szerint gyors ütemben javulhat. Csak 20 százalék állította, hogy a kínai vállalatok jelenleg kevésbé optimisták, mint 12 hónappal ezelőtt voltak. Kínában ugyanakkor egyre több szó esik a növekvő bérköltségekről, így bár a válaszadók 56 százaléka arra számít, hogy a bérek világszerte emelkedni fognak, az emelkedés mértéke Ázsiában és főleg Kínában lehet majd a legnagyobb. Kínával kapcsolatban minden elemző mérsékelt (80 százalék) vagy számottevő (20 százalék) bérnövekedésre számít. Ennek megfelelően jelenleg célszerű az ipari országokat előnyben részesíteni a feltörekvő gazdaságokkal szemben.
Mi mozgatja a részvénypiacokat?

A Fidelity elemzői hálózata szerint a részvénypiacok két fő mozgatórugója az osztalékok növekedése és a vállalatfelvásárlások és – egyesülések (M&A) lesznek. Az elemzők 94 százaléka arra számít, hogy a cégek az előttünk álló 12 hónapban emelni fogják (40 százalék) vagy változatlanul hagyják (54 százalék) az osztalékuk mértékét. 

A két kedvenc: gyógyszeripar és informatika

Az egészségügyi szektor mérsékelt javulására az elemzők 67 százaléka számít, ezt követi a ciklikus fogyasztási javakat előállító szektor (53 százalék). Az elemzők további 11 százaléka sokkal pozitívabban ítéli meg a gyógyszeripar következő másfél évre vonatkozó kilátásait, mint egy évvel ezelőtt. A megkérdezettek azoknál a cégeknél látnak a legnagyobb esélyt a nyereség növelésére, melyek tevékenysége erősen kapcsolódik a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokhoz – ilyen például a gyógyszergyártás (78 százalék) és az informatika (64%).

Az osztalékok növekedését a pénzügyi és az egészségügyi szektorral kapcsolatban övezi a legmarkánsabb optimizmus – ezen a két területen az elemzők 52, illetve 56 százaléka számít növekedésre a következő 12 hónapban. Az összes ágazatra vetítve az elemzők 40 százaléka számít arra, hogy az előttünk álló évben nőni fognak az osztalékok.

A befektetők alulbecsülik a szabályozói hatásokat

Bár az elemzők többsége azt mondja, hogy az általuk rendszeresen vizsgált vállalatok mérlege ma kedvezőbb képet mutat, mint három évvel ezelőtt, 21 százalékuk mégis azt állította, hogy a mérlegekhez enyhe kockázatok is kapcsolódnak. Emiatt ismét a korábbinál nagyobb figyelmet kell szentelni az idegen tőke bevonásának. A megkérdezett elemzők egyharmada szerint ráadásul az új jogszabályoknak is mérsékelt vagy akár jelentős hatásuk lehet az egyes iparágak és szektorok tevékenységére. A szakértők 59 százaléka szerint ezeknek a szigorúbb törvényi előírásoknak a hatásait még csak részben árazták be a tőkepiacok, sőt, a válaszadók 10 százaléka úgy véli, hogy e hatások beárazására még egyáltalán nem került sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik