Gazdaság

Csaknem megduplázódott a négyhavi hiány

Az államháztartás központi alrendszerének első négyhavi hiánya 951,1 milliárd forint volt.

A központi költségvetési egyenleg alakulása összhangban van a bevételek és a kiadások idei évre tervezett időbeli lefutásával. A növekvő kiadások nem veszélyeztetik a 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycél teljesülését – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A központi költségvetés 1031,5 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 44,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 35,6 milliárd forintos többlettel zártak.

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya a tavalyi első négy hónapban 528,6 milliárd forintot tett ki. A két év első négyhavi egyenlegének eltérő alakulását olyan egyedi tényezők eredményezték, melyek a központi alrendszer egész évre vonatkozó pénzforgalmi hiányára nincsenek hatással, vagyis nem veszélyeztetik a kitűzött hiánycél teljesülését – hangsúlyozza az NGM.

Egyrészt az idei év április hónapjában a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai, az Egészségbiztosítási Alapon belül a gyógyító-megelőző ellátások, valamint a központi költségvetési szervek kiadásai jelentős összegben meghaladták az előző évi összegeket. Ennek legfőbb oka az, hogy a Magyar Államkincstár a május elejei szünnapok miatt már április végén átutalta a családtámogatásokhoz és a bérek kifizetéséhez szükséges fedezetet azért, hogy minden érintett a szokásos időben megkaphassa a fizetését és a járandóságát – közölte az NGM.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik