Gazdaság

Nyugdíj – meglepően nyilatkozott a kormány

Az időskorúak foglalkoztatottságának növekedésével domborított a kormány. De azt is elismerték, hogy a korhatáremelés hatását részben kioltja a nők 40 program.

A kormány a múlt héten aktualizált konvergenciaprogramjában részletesen foglalkozik a foglalkoztatottsággal, és a nyugdíjrendszer változásaival is. Ez a két téma pedig az időskorúak foglalkoztatottsági aktivitásánál ér össze az NGM által készített jelentésben.

Nőhet az idősek aktivitása

Nyugdíj

Mint a Napi.hu felfigyelt rá, egyrészt kijelentik, hogy 1999 és 2013 között 4 százalékkal nőtt az időskorúak foglalkoztatottsága. Ezt annak tudják be, hogy 2012 óta nem lehet új korhatár alatti nyugdíjat megállapítani.

Az idősek aktivitását szorgalmazó kormányzati szándék egyébként megjelenik a nyugdíjba vonuláshoz szükséges új szabály indoklásából is, amiről itt olvashat.

Korhatáremelés kontra nők 40

A korhatáremelésről is szólnak, mint aktivitást növelő tényezőről. Viszont a dokumentumból az is kiderül, hogy a korhatáremelés miatti aktivitásnövekedés mindössze 1,6 százalékos lesz 2023-ig. Míg a nők 40 program miatti aktivitáscsökkenés 0,9 százalékos. Vagyis utóbbi majdnem elviszi az előbbi hatását.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által készített dokumentumban arra is kitérnek, hogy a 2010. évi 11,9 százalékról mindössze a GDP 12,4 százalékára nőnek Magyarországon a nyugdíjkiadások 2060-ig. Ahogy ez az egyik legjobb eredmény lehet az EU-ban. Úgy legyen!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik