Gazdaság

Állami pénzmosoda: már 6 milliárd forintot fehérítettek ki

Szépen szivárognak be a pénzek a Stabilitási Megtakarítási Számlára, ahol nagy tételben büntetlenül fehéríthetőek ki az elsíbolt forintok.

Néhány napja megérkeztek a NAV-tól az adatok: több mint hatmilliárd forintnyi adózatlan jövedelmet legalizáltak három hónap alatt a Stabilitási Megtakarítási Számlán (SMSZ)– tudta meg a Népszava. Persze, mivel adózatlan forintok legalizálásáról van szó, a NAV a számlatulajdonosok adatait nem kapja meg.

A három bankban, ahol lehet élni a lehetőséggel (OTP, FBH, UniCredit) eddig összesen 74 SMSZ-t nyitottak eddig, akiknek „forró” pénzük volt. Ők 6,185 milliárd forintot toltak be ilyen módon állampapírokba. Vagyis számlánként átlagban több mint 83 millió forintot.

Varga Mihály szerint jól döntöttek

A nemzetgazdasági miniszter gazdaságot erősítő, jó döntésnek nevezte, hogy ilyen lehetőséget adtak a fekete pénzek kifehérítésére. A lap által megkérdezett adószakértő viszont törvényes pénzmosodának, és az IMF kieső forrásait helyettesítő költségvetési bevételnek tartja a megtakarítási számlákat.

Állami pénzmosoda

Így mosható fehérre a fekete pénz

Legalább 5 millió forintnyi állampapír megvásárlása. Ez az ára annak ma Magyarországon, hogy valaki fehérre mossa az adózatlan jövedelmét. No meg az, hogy aki legalább ennyit befizet a Stabilitási Megtakarítási Számlára (SMSZ), az minimum 5 évig ne nyúljon hozzá az összeghez.

5 év után ugyanis adómentesen veheti fel az SMSZ-en tartott pénzét. S amit már betett, annak meg nem lehet firtatni az eredetét, mert az „megszerzett jövedelemnek” számít. Ha például valaki készpénzben rakja be az SMSZ-re az összeget, akkor még egy vagyonosodási vizsgálatnál sem kérdezhetnek rá, honnan volt. Ha azonban magyar bankszámlán van a feketén szerzett pénz, azt ilyen úton sem tudja tisztára mosni senki. Vagyonosodási vizsgálatnál ugyanis számon kérhető az ilyen pénz eredete.

Ruszin Zsolt adószakértő korábban azt mondta lapunknak, az SMSZ adóamnesztiaként is felfogható, alkalmat adhat az eddig külföldre (akár offshore-ba) menekített, Magyarországon adózatlan pénz adómentes hazahozatalára.

Mennyi pénz tűnt el Magyarországról offshore cégeken át?

A kérdésre nehéz felelni, hisz az offshore-ozás lényege, hogy minél rejtettebb módon szívjunk ki pénzeket az országból. Egy kutatás 2012-ben 242 milliárd dollárra taksálta a tőlünk távozó pénzek nagyságát az elmúlt 20 évben – ehhez képest a hatmilliárd forint kávépénz. De szakértők szerint mindez csalóka, egyfelől azért, mert sok orosz, ukrán eredetű pénz landolt nálunk a 80-as, 90-es években, másfelől tényleg nagyon nehéz megbecsülni az offshore-ozás mértékét.

Ettől függetlenül azért nyilván sokaknak éri meg továbbra is távol tartani a pénzüket, még akkor is, ha az eddig bőszen offshore lovagozó kormány hirtelen azt mondja: nekem mindegy, legyen akár lopott pénz is, csak hozzátok ide, és akkor minden rendben van. Vajon ezt hogyan kötik össze azzal a szlogennel, hogy „vége a következmények nélküli országnak”?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik