Gazdaság

Úton csap le az adósokra a NAV

Már él az adóhatóság az azonnali végrehajtás lehetőségével. Volt, hogy vitték a megállított autót.

Év eleje óta a helyszíni, közúti ellenőrzést végző pénzügyőrök lefoglalhatják a megállított teherautó szállítmányát, az adósok kocsiját vagy raktárkészletét, üzlethelyiségének berendezéseit. Eddig negyedmilliárd forintnyi köztartozást hajtottak be így – írja a Magyar Nemzet.

Suller Attila, a NAV jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője a lapnak elmondta: az elmúlt két hónapban nagyjából háromszáz alkalommal éltek a lehetőséggel a pénzügyőrök. Az esetek megközelítőleg kétharmadában az adósok a helyszínenn fizettek vagy gyorsan utaltak, a többi ügyben kamionokat, kocsikat, árukészletet, sütőipari gépeket és kocsmai bútorokat is lefoglaltak a hatóság emberei – 200 millió forint értékben.

Ha köztartozásra derül fény, a pénzügyőrök – az út mentén – azonnal hozzálátnak a végrehajtáshoz: kiállítják a jegyzőkönyvet, és felszólítják az adóst, hogy intézkedjen a hiányzó összeg megfizetéséről. A köztartozás befizetésének hiányában az adóvégrehajtók – a fuvaros megérkezésekor – lefoglalják a megrendelő telephelyéről a készletet. Ha az adósságot így sem egyenlítik ki, az árut a hivatal értékesíti. Hasonló a helyzet, ha magának a fuvarozócégnek van végrehajtható köztartozása, akkor – lényegében azonos ügyintézéssel – a kamiont foglalja le a NAV – mondta Suller Attila, megjegyezve: ha a fuvarozó hat hónapon belül nem rendezi tartozását, a járművet kivonhatják a forgalomból, ezután eladják – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik