Gazdaság

Ellophatatlanná válnak a mobilok

A távolból tehetjük majd használhatatlanná az ellopott telefonunkat.

Új szabványokról állapodtak meg az okostelefongyártók, amelyek lehetővé teszik majd, hogy a felhasználók egy gombnyomással a távolból töröljék és akár használhatatlanná tegyék ellopott készülékeiket.

Az egyebek között a Google, az Apple, a Microsoft, a Nokia és a Samsung által aláírt vállalás szerint 2015 júliusától lehetővé teszik a lopást értelmetlenné tévő, illetve megnehezítő megoldásokat.

A biztosításból több jött

A Google androidos készülékein és az Apple iPhone-jain eddig is volt ilyen funkció, ám sok okostelefongyártó azért nem vezetett eddig be ilyen szolgáltatást, mert több bevételt reméltek a telefonokhoz eladott biztosításokból, mint a Gizmodo is megírta.

Az iPhone-okon az Activation Lock funkció például azt is lehetővé teszi, hogy a felhasználó telefonját újratelepítés után se lehessen újraindítani.

Óriási probléma

A telefonlopások amúgy elég jelentős problémát jelentenek: a Bloomberg adatai szerint minden egyes percben 113 készüléket lopnak el csak az Egyesült Államokban. Sőt, időről időre még halálos áldozata is van egy telefonrablásnak.

Törvénnyel riogatás

Így Kaliforniában még az az ötlet is felmerült, hogy törvénnyel köteleznék a gyártókat arra, hogy beépítsenek egy a telefont örökre használhatatlanná tévő biztonsági megoldást a készülékekbe. Vélhetően ez is szerepet játszott abban, hogy a távközlési cégek végre rászánták magukat az önkéntes lépésre.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik