Gazdaság

Brutális sarcot húz a magyar állam a bérekre

Magyarország a világon a negyedik az OECD adóelvonási rangsorában. Majdnem másfélszer akkora nálunk a fizetésekre rakódó közteher, mint amekkora az átlagos mérték.

Az EOCD rangsorában Belgium áll az élen, náluk a bérek után 55,9 százalékot vonnak el összesen, utánuk Németország és Ausztria következik. Majd mi.

Átlag feletti sarc

A negyedik legnagyobb, 49 százalékos adó- és járulékteher Magyarországon sújtja a fizetéseket. Akkor, amikor az OECD-átlag 35,9 százalék. A régiós országol közül Csehországban (42,4 százalék), Szlovéniában (42,3 százalék) és Szlovákiában (41,1 százalék) is átlag feletti az elvonás, de Lengyelországban már kicsivel alatta van (35,6 százalék). A legjobb helyzetben a chileiek vannak, ott ugyanis csak 7 százalékot kér az állam a bérek után.

Az OECD egyébként különböző kategóriákat is vizsgált külön, például attól függően, hány gyerek van a családban, és mekkora a jövedelmük az átlaghoz képest, de Magyarországon mindegyik kategóriában átlag feletti volt a bérekre az elvonás – írta a 444.hu elemzésében.

Viszont hála az adókedvezményeknek a családosok terhelése az egyedülállókhoz képest átlagban 14,9 százalékkal kevesebb nálunk, s ezzel a lista 6. helyén állunk, ami jónak számít.

Nem a jelenlegi kormány “bűne”

Az, hogy a lista élén állunk, egyébként nem új jelenség. Sőt, némi javulás is van, hívta fel a figyelmet a lap, hiszen 2010-ben még majdnem belga szintű volt nálunk is az elvonás (54,7 százalékos).

A javulásban nyilván benne van az egykulcsos adó bevezetése, hiszen a többi, 16 százaléknál magasabb kulcs eltűnt. Viszont ha a béreknél kevesebb adót is szednek be, áfában ezt bepótolják, hiszen csúcstartó a magyar adómérték. 
Szóval az elvonás nem veszett el, csak átalakult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik