Gazdaság

Matolcsy már élezi az ollót

Kamatdöntő ülést tart a monetáris tanács – az elemzők többsége újabb vágást valószínűsít.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsától az elemzők többsége 10 bázispontos kamatvágást vár, így a mostani 2,7 százalékról újabb történelmi mélypontra, 2,6 százalékra mérséklődhet a jegybanki alapkamat – írta az MTI.

Az MNB egyúttal kedden publikálja legfrissebb inflációs jelentésének főbb számait is.

Legutóbb

2,6 százalék lehet a vége

A Reuters által megkérdezett elemzők többsége szerint az MNB Monetáris Tanácsa folytatja a kamatcsökkentést, 10 bázisponttal, ami egyben az utolsó lesz a mostani kamatcsökkentési ciklusban. A felmérésbe bevont 22 elemző közül 14 szakember szerint a kamat 10 bázisponttal rekordalacsony szintre, 2,6 százalékra csökken. Egy szakértő ennél nagyobb, 15 bázispontos kamatcsökkentésre számít, heten pedig arra, hogy már nem változik a kamatszint.  
Az elemzők véleményének átlaga szerint az év végére 3 százalékra, 2015 végére 3,75 százalékra emelkedik a kamatszint.

Óvatosabb hangvétel jöhet?

Az MTI által megkérdezett londoni elemzők úgy vélték, hogy a monetáris tanács kedden valószínűleg még végrehajt egy mérsékelt, 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést, de jelentős az esélye annak, hogy ezzel befejezi az enyhítési ciklust, és ezt be is jelenti, vagy legalábbis erőteljes utalást tesz erre.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői előrejelzésükben közölték: alapeseti várakozásuk az, hogy az MNB – elsősorban a gyorsuló gazdasági növekedés ellenére is mérsékelt inflációs kockázatokra hivatkozva – kedden 0,10 százalékponttal 2,60 százalékra csökkenti az alapkamatot, és ehhez az eddigieknél sokkal óvatosabb hangvételű közleményt fűz.

Inflációs várakozások

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly decemberben közzétett legutolsó inflációs jelentésében a lakossági fogyasztás és a beruházások gyorsuló növekedésével számolt a monetáris testület. A decemberi inflációs jelentésben 2014-re 2,1 százalékos GDP-növekedést prognosztizáltak az MNB szakértői,  2015-re 2,4 százalékos bővülést várnak.

A jelentésből kitűnt, hogy 2014-ben 1,5 százalékkal nőnek a háztartások fogyasztási kiadásai, 2015-ben 1,8 százalékkal lehet nagyobb a lakossági fogyasztás a 2014-es szinthez képest.

A decemberi jelentés szerint az infláció a teljes előrejelzési horizonton a jegybank középtávú inflációs célja (3 százalék) alatt alakulhat, és számszerűsítve 2014-ben 1,3 százalékos, 2015-ben 2,8 százalékos éves inflációt vártak az MNB  szakértői a decemberi prognózis szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik