Gazdaság

Ennyit vágtak Matolcsyék

Az elemzők többsége jól lőtte be, mennyit farag ma az MNB az alapkamatból.

A monetáris tanács kedden 10 bázisponttal újabb történelmi mélypontra, 2,6 százalékra csökkentette az alapkamatot.

A Reuters által korábban megkérdezett elemzők többsége pont erre számított, vagyis ilyenformán nem volt meglepetés a kamatdöntés. A forint úgy tűnik, egyelőre nem bokrosodott meg a hírre, reggel még 313 fölött volt egy euró, napközben többször is 312 alá erősödött, közvetlenül a kamatdöntés előtt valamivel felette járt, utána pedig lement 312 alá.

A dollár árfolyama 226,44 forintról 226,22 forintra, a svájci franké 256,00 forintról 255,75 forintra, a japán jené pedig 2,2110 forintról 2,2095 forintra csökkent.

Még egy tánc?

Az Equilor is 10 bázispontos csökkentésre számíott. Szerintük az orosz-ukrán konfliktus, a feltörekvő piaci kamatemelések, valamint a Fed eszközvásárlási programjának csökkentése (ami, ha ilyen ütemben folytatódik, akkor szeptember-október környékén véget érhet) immáron komoly kockázatként jelenik meg a magyar monetáris politika színterén.

Hozzátették: a piaci szereplők az év második felében már kamatemelést várnak itthon, ami egybevág a saját várakozásaikkal.

Infláció nélkül mit érek én

Az inflációs mutató alacsony szintje további lazítást is előirányozhatna az elemzőcég szerint, sőt a 3 százalék alá bukó maginflációs mutató is arra utalhat, hogy a belső árlehúzó tényezőkkel és a külpiaci dezinflációs hatással akár hosszabb távon is számolni kell. Ennek ellenére úgy érzik, hogy igencsak beszűkült a jegybank mozgástere.

Varga Mihály:

Emlékeztettek azonban az MNB Növekedési Hitelprogramjára (ami a későbbiekben inflációgerjesztő hatású lehet), valamint Varga Mihály múlt heti jelzésére a gyenge forint kapcsán. A tartósan gyenge forint támaszt nyújthatna az inflációs folyamatoknak, hiszen nemcsak az export számokat nyomná meg, hanem a dráguló importon keresztül a pénzromlás ütemét is megemelné. Véleményük szerint ezért elképzelhető, hogy a tanács további jelentős vágásra már nem kerít sort, hanem hagyja a folyamatokat beérni.

Még él a bizalom

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a külföldi szereplők magyar kötvények iránti bizalma az utóbbi időszakban kissé megingott. Persze nem szabad elfelejteni, hogy a dollárban denominált magyar állampapírok iránt továbbra is élénk a kereslet – tették hozzá.
A további esetleges tőkekiáramlás azonban szerintük elbizonytalaníthatja a befektetőket, akik forinteladással tovább gyengíthetik a forintot. Egy, az előbbihez hasonló folyamat növelné a visszafizetési kockázatot és megemelné a kockázati felárat – jelenleg 241,65 bázispont a CDS felár –, amin keresztül drágulna a lejáratok megújítása.

Közben kijött az MNB inflációs jelentése

Mire figyeljünk még mostanában?

Fontos, hogy mi lesz az MNB az első negyedéves inflációs jelentésében. Korábbi nyilatkozatok szerint az ebben foglaltak határozzák meg a következő időszak kamatpolitikáját. Az Equilor a következő forgatókönyvekben gondolkodik:
· Bejelentik, hogy hosszabb távon a jelenlegi szinteken tartják a kamatokat, 
· 2,5 százalékban határozzák meg a kamatpálya alját;
· Nem mondják meg a kamatpálya alját, de a későbbi emeléseket az inflációs mutató alakulásához kötik;

Forintpiaci várakozás

A lazítás feladása esetén sem számolnak 300 alatti EUR/HUF kurzussal, sőt a választások után el tudnak képzelni tartósan 314 feletti értékeket is a devizahiteles kérdés rendezése és a költségvetéssel kapcsolatos kilátások miatt.

2,50 lehet az alja

A Takarékbank elemzője szerint az alapkamat csökkentését az infláció várható alakulása továbbra is támogatta, amit feltehetően az MNB új, inflációs prognózisa is alátámaszthat majd. Suppan Gergely azonban hozzátette: a nemzetközi környezet a legutóbbi napokban enyhült, azonban egyes feltörekvő piaci feszültségek, különösen az ukrán helyzet fokozódása újra sérülékennyé tehetik a forintot, amelyet a jelenlegi alacsony kamatszint már kevésbé támogat. Ezért különösen fontosnak tartja, hogy az MNB hogyan ítéli meg a kamatpálya várható alakulását, lát-e még mozgásteret további kamatcsökkentésre.

Amennyiben további kamatcsökkentésre kerül sor, Suppan Gergely szerint 2,50 százalék lehet a kamatcsökkentési sorozat alja, ami huzamosabb ideig ezen a szinten maradhat, az év utolsó hónapjaitól ugyanakkor már kamatemelésre számítunk, így az év végére 2,75 százalékra emelkedhet az alapkamat. 
A forint kisebb erősödésével kapcsolatban megjegyezte: a feltörekvő devizák is erősödnek, így a forintárfolyam javulása feltehetően részben a kedvező nemzetközi hangulatnak is köszönhető.

Vége lehet a kamatcsökkentésnek

Pesuth Tamás, a Nézőpont Intézet vezető gazdasági elemzője szerint a monetáris tanács döntése elsősorban a nemzetközi pénzpiaci folyamatok kockázati megítélése miatt volt fontos, az inflációs- és pénzügyi stabilitási folyamatok nem akadályozták a további kamatcsökkentést. Hozzátette, hogy a következő kamatdöntő ülés kiemelkedő jelentőségű, hiszen egy újabb 10 bázispontos mérsékléssel a kamatcsökkentési ciklus minden bizonnyal véget ér, és 2,5 százalékos szinten állapodhat meg a magyar irányadó ráta.

Londoni elemzői vélemény szerint is jó esély van arra, hogy a keddi 0,10 százalékpontos kamatcsökkentéssel véget ért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) enyhítési ciklusa.

William Jackson, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics vezető közgazdásza a monetáris tanács kamatdöntését kommentálva kifejtette: a 3 százalékos céltól messze elmaradó inflációs ütem ellenére is több olyan tényező van, amely elejét veheti a további kamatcsökkentéseknek.

Az egyik a gyorsuló gazdasági növekedés, amelynek döntő jelentőségű eleme, hogy immár a hazai fogyasztásnak is kulcsszerepe van benne, ez pedig idővel a maginflációs nyomás erősödéséhez vezethet. Jelenleg a forint is gyengén teljesít, ami a magas devizaadósság miatt aggályos.

Jackson szerint emellett a monetáris tanács úgy is dönthet, hogy az áprilisi választások után már nem lesz szükség további gazdaságösztönzésre az MNB részéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik