Gazdaság

A NAV akkor kopog, amikor nem is számít rá

Indul az adóhatóság tavaszi ellenőrzés-sorozata a fővárosban – extrém időpontokban is jöhetnek a revizorok.

Az évszakra jellemző kereskedelmi, szolgáltatási tevékenységekre fókuszál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal március 24-én kezdődő ellenőrzés-sorozatában. A húsvéthoz közeledve a revizorok nemcsak üzletekben, vendéglátóhelyeken és piacokon vizsgálják a szabályok betartását, hanem a virtuális kereskedelmet is ellenőrzik.

Ahol nagy forgalom várható, oda mennek a revizorok

A tavasz beköszöntével egyre többen látogatnak el dísznövény-kereskedésekbe, hogy megvásárolják a kerti-, és balkonnövényeket. A téli autógumik lecserélése miatt megnő a gumiszervizek forgalma, az átmeneti- és télikabátok a ruhatisztítókba kerülnek. A megújulás évszakában sokan keresik még a fodrászok, kozmetikusok, valamint a műköröm- és műszempilla-építők szolgáltatásait is.

A NAV ellenőrzéséből nem maradnak ki a jó idő beköszöntével egyre több helyen megnyíló kültéri vendéglátóhelyek sem, és kiemelt figyelemre számíthatnak a taxisok és az internetes kereskedők is. A NAV fővárosi és Pest megyei adóellenőrei ezekre, az évszakra jellemző kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységekre fókuszálnak a március 24-től május 2-ig tartó akciósorozatban.

A számlára utaznak leginkább

A húsvéti ünnep előtt több revizor lesz a piacokon és a vásárcsarnokokban, ahol társhatóságokkal – például a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal – közösen ellenőrzik a szabályok betartását. A NAV szakemberei elsősorban azt vizsgálják, hogy a kereskedők, szolgáltatók adnak-e számlát, nyugtát a bevételeikről, bejelentik-e alkalmazottaikat és igazolni tudják-e árujuk eredetét.

Tavaly a tavaszi ellenőrzések közel harmada tárt fel valamilyen szabálytalanságot, melyeket jellemzően olyankor követtek el, amikor már senki sem gondolt a revizorok megjelenésére. Ezért az ellenőrzésekre – amelyek a fővárosi és a Pest megyei kereskedőket, szolgáltatókat egyaránt érintik – az idén is számítani lehet munkaidőn túl, hétvégén, sőt éjszaka is.

A szabályok megszegése akár egymillió forint összegű bírságot és több évet érintő adóellenőrzést is jelenthet a mulasztóknak.

A NAV azt kéri, a vásárlók se feledkezzenek meg elkérni a nyugtát, hiszen ezzel maguk is hozzájárulnak a tisztességes kereskedelemhez, és nem mellékesen csak így tudják érvényesíteni vásárlói jogaikat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik