Gazdaság

A trafikok után jöhetnek a nemzeti italboltok

Könnyen elképzelhető, hogy a választások után az alkoholokat sem lehet majd akármilyen üzletben megvásárolni.

A dohányboltok után nemzeti italboltok is lehetnek a választásokat követően, a kormány ugyanis a dohánypiachoz hasonlóan állami monopóliummá tenné a szeszes italok árusítását – írja a hvg.hu. A lap azt írja, hogy egyelőre nincsenek konkrét tervek kormányzati szinten, inkább hiányos információk terjednek a kiskereskedelem szereplői között.

Úgy tudni, a koncesszióhoz kötött italok körébe tartozna a vodka, a gyomorkeserű, a likőr, a vermuth, a rum, a brandy, a whisky és a gin, az élelmiszerboltokban pedig továbbra is megmaradna a sör és a bor. A hvg.hu-nak több forrás is azt állította, hogy az égetett szeszeket a trafikok árulhatnák.

Az italárusítási engedélyekre a boltokon kívül a szórakozóhelyeknek, kocsmáknak is kellene pályázniuk, nekik olyan italmérési engedélyük lenne, amely alapján a nyitvatartási időn belül meghatározott ideig szolgálhatnák ki a vendégeket, akik helyben fogyaszthatnák el az alkoholt.

Szesz on the beach

Az otthoni pálinkafőzés jövedéki adótól való mentessége, úgy hírlik, elbukik az EU-s megítélésen, így Orbán Viktor legnagyobb ajándéka valószínűleg visszakerül a dobozába.

A magyarok alkoholfogyasztása amúgy a 90-es évektől csökkent az ezredfordulóig, majd újra nőni kezdett (e téren a politikai-gazdasági kilátásokkal együtt mozgott az ivászat mértéke is) – évente 6-7000 ember hal meg májzsugorban, és 1500 ember a szintén alkoholfogyasztás okozta hasnyálmirigy-gyulladásban.

Az alkoholhoz köthető halálozási arányt tekintve Magyarország, Románia és a balti államok a listavezetők Európában…

Ma Magyarországon 7-800 ezer alkoholista lehet.

Az EU-ban az asztali borok Magyarországon a legolcsóbbak között vannak, átlag 600 forintért kaphatóak.

Az égetett szeszek piacán sokáig a pálinka volt a legnépszerűbb, de megelőzte őket a vodka és a gyomorkeserű – ennek technológiai oka is van, mert a pálinka jövedéki adója megnőtt, így több, addig pálinkának számító italt a gyártója vodkává minősített át (magasabb alkoholtartalommal), így lett pl. a szilvapálinkából szilvaízű vodka.

web polls

Ajánlott videó

Olvasói sztorik