Gazdaság

Kicsit megint közelebb kerültünk a nőuralomhoz

Nőnap jeligére egy kis örömhírféle: már a magyar cégek 40 százalékánál a szebbik nem képviselője a tulajdonos. Sőt.

A női cégtulajdonosok a régió országai közül Magyarországon vannak a legnagyobb arányban. 2014 márciusának elején a nők aránya Magyarországon a cégvezetésben 33 százalék volt, míg a női cégtulajdonosok az összes tulajdonos közel 40 százalékát tették ki.

A Bisnode nemzetközi cégminősítő a kutatásnál a cégbíróságon bejegyzett cégvezetők (képviseletre jogosultak) és cégtulajdonosok nemét vizsgálták Magyarországon és néhány környező országban.

Női cégtulajdonosok aránya a régióban:

Győr-Moson-Sopron megyében férfiuralom van

Megyék szerinti bontásban a fővárosi cégeknél a legmagasabb a női vezetők (képviseletre jogosultak) aránya (36,65 százalék). A nők leginkább Hajdú-Bihar megyében alakítanak cégeket, arányuk ott 44,4 százalék. Győr-Moson-Sopron megyében a legnagyobb a férfiuralom, ugyanis ebben a megyében a legkisebb a hölgyek aránya a cégvezetők és a cégtulajdonosok között is.

A fővárosban az átlagnál nagyobb a női vezetők aránya, azonban cégtulajdonlás szempontjából itt a magyar átlagnál kisebb arányban (38,43 százalék) vannak jelen a hölgyek.

Nőket mindenhova!

A legnagyobb cégekben több a női vezető, mint a férfi

Meglepő, hogy Magyarországon 2014. március elején a 250 fő feletti cégeknél minimálisan ugyan, de több képviseletre jogosult hölgyet, mint férfit jegyeztek. A legkisebb vállalkozásoknál pedig 34 százalék a női vezetők aránya, a közepesnek mondható (10 és 50 fő közötti) cégeknélviszont ennél is kisebb arányban vannak jelen a hölgyek, ugyanis ennél a cégméretnél csak a vezetők negyede nő.

Az 50 fő feletti cégeknél kezd el növekedni a nők aránya, és a legnagyobb vállalatoknál már a vezetők fele kerül ki a gyengébbik nemből.

Sikeres nők

A cégtulajdonosok körében viszont fordított a helyzet, a nők aránya a cégmérettel fordított arányban nő. A kisvállalatoknál ugyanis majdnem 40 százalék a női tulajdonosok aránya, 10 fő feletti cégeknél már csak 33 százalék körüli, a legnagyobb cégek tulajdonosainál pedig csupán 28,7 százaléknyi a hölgy.

Gazdasági előnyökkel is járhat, ha nő a főnök

Az Ernst & Young „Nők – Az új feltörekvő piac” című tanulmánya kimutatta, hogy  átlagosan 25 százalékos a tőkemegtérülési mutató azoknál a cégeknél. Ahol viszont a vezetőségben vegyesen találhatók nők és férfiak, azonban csupán 9 százalék ez a szám ott, ahol csak férfivezetők vannak.

A cégeknek tahát, ha jót akarnak, szükségük van rá, hogy a „gyengébbik nemből” is válasszanak vezetőket! Főleg, hogy jelenleg még alacsonyabb arányban szerepelnek a top vezetők között a nők, mint a férfiak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik