Gazdaság

Meglepetés! Kezd megjönni a vásárlási kedvünk

Januárban a vártnál jóval nagyobb mértékben, 3,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom mennyisége a KSH gyorsbecslése szerint.

Az idén januárban 3,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt első gyorsbecslése szerint.

Bíztató az előző idószakhoz képest is

Tavaly januárban még 2,5 százalékos csökkenést mutatott a statisztika, tehát ehhez képest is kiemelkedően jó ez a mostani eredmény. Tavaly egyébként az év első 3 hónapjában és júniusban csökkent a vásárolt összmennyiség, a töbi hónapban már növekedést mértek a statisztikusok.

Idén januárban az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,3, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,1 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene.Tavaly az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben és a nem élelmiszer-kiskereskedelemben forgalma 5 hónapban csökkent, az üzemanyag-forgalom pedig az első három hónapban volt mínuszos mennyiségre. A többi hónapban már növekedés volt.

Tavaly éves szinten összességében még igen szerény mértékben, mindössze 0,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene.

Elemzők már valószínűsítették, hogy a reáljövedelmek növekedése miatt lassan nőhet a kiskereskedelmi forgalom.

Karácsonyi bolti forgalom

Idén felpöröghet a kiskereskedelem

A Takarékbank elemzője szerint a várakozásnál lényegesen gyorsabban nőtt a kiskereskedelmi forgalom, ami jelentős gyorsulás a decemberi 1,8 százalékos növekedéshez képest is.

Suppan Gergely szerint az idei év elejétől számottevően gyorsulhat a kiskereskedelmi forgalom a megugró reálbéreknek, valamint meredeken emelkedő fogyasztói bizalomnak köszönhetően.

Tavaly a reálbérek növekedése meghaladta a 3 százalékot, míg idén további 2,7-2,9 százalék körüli reálbér növekedésre lehet számítani – emlékeztetett.

Úgy véli, a munkaerőpiac stabilizálódhat, a versenyszférában emelkedhet a foglalkoztatás. Ezt szerinte alátámasztja, hogy a legtöbb üzleti és vállalati felmérésből az látszik: az ágazatok többségében javult a foglalkoztatási szándék, ami szintén kedvező lehet a háztartások fogyasztására. Így idén átlagosan 2,5-3 százalékos növekedésre számít a kiskereskedelmi forgalomban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik