Gazdaság

Ezek idén a legkeresettebb szakmák

Az idén a gumitermék gyártó gépkezelők, a termék-összeszerelők, valamint a forgácsolók lehetnek a legkeresettebbek a magyar munkaerő-piacon – derül ki a kamara előrejelzéséből.

Mindeközben az erdészet, vadászat, halászat területén csökkenhet leginkább a munkavállalók száma – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (MKIK-GVI) munkaerő-piaci prognózisából.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján megtalálható Munkaerő-piaci barométer 2014 című összegzésből kiderül, hogy a két szervezet összesen 7108 gazdálkodó válaszaiból állította össze előrejelzését. A megkérdezett cégek és vállalkozások által foglalkoztatottak létszáma 2013-ben meghaladta az 565 ezret.

Az országos összesítés szerint 2014-ben még az egyszerű ipari foglalkozásúak, a hegesztők, lángvágók, fémmegmunkálók, valamint a bolti eladók körében emelkedhet leginkább a foglalkoztatottak száma. Ezzel párhuzamosan a munkaerő létszámának legnagyobb csökkenése az erdészeti terület mellett a tehergépkocsi-vezető, kamionsofőr foglalkozások esetében várható; ezeknél a szakmáknál 100 vagy annál több munkavállaló elbocsátását tervezik a megkérdezett munkáltatók. Ennél kisebb mértékű létszámcsökkenést terveznek például a minőségbiztosítási technikusokat, kereskedőket foglalkoztató munkáltatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik