Gazdaság

Takarékbank eladása – a GVH már nem vétózhatja meg

A kormány nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette a tranzakciót, így a versenyhivatal már nem vizsgálhatja az ügyletet.

A kormány február 26-án rendeletet hozott róla, hogy a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és a Magyar Takarék Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. összefonódását közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíti.

Ennek pedig azért van “jelentősége”, mert ha a Gazdasági és Versenyhivatal vizsgálni akarta volna az ügyet, akkor ezt már nem teheti meg.

Takarékszövetkezeti integráció

A kormány indoklása szerint a  munkahelyek megőrzése, a  takarékszövetkezetek integrációjának felgyorsítása és a fontos fennálló szerződések fennmaradása, valamint elsősorban vidéken a pénzügyi ellátás biztonságának fokozása miatt volt szükség erre a lépésre.

A takarékok érvénytelennek tekintik a pályázatot

A Takarékbank állami többségi tulajdonának értékesítésére kiírt pályázatán az  egyetlen érvényes beadvány a Magyar Takarék Zrt.-é volt. Pedig az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) is készült rá, hogy megszerezzék a tulajdonrészt. Csakhogy szerintük a feltételekkel kizárták őket a pályázatból. Holott eredetileg arról volt szó, hogy előnyben részesítik majd a szövetkezeteket.

Az OTSZ igazságtalannak érezte a kirekesztést, és ezért a pályázatot érvénytelennek is tekintette. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azonban visszautasította az OTSZ vádjait. Szerintük szó sincs a pályázat tudatos befolyásolásáról.

Az üggyel kapcsolatban kerestük az OTSZ-t is. Cikkünk megjelenése után tudtunk beszélni a szervezet ügyvezetőjével, akit meglepett a lépés. Mint mondta, olyan, mintha a kordét megelőzte volna a paci! Hogy mit értett ezen? Kattintson, és megtudhatja!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik