Gazdaság

Fellendült az autópiac

Januárban 5 százalékkal több kocsit adtak el Európában, mint tavaly ilyenkor.

Kapcsolódó cikkek

Az európai autógyártók szövetségének (ACEA) keddi közleménye szerint az Európai Unióban és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) országaiban 967,7 ezer autót helyeztek forgalomba az előző hónapban.

Eric Heymann, a Deutsche Bank elemzője kiemelte, hogy folytatódott az európai autópiac erősödése. A nagy országokban sehol nem csökkent a kereslet, és néhány kisebb piacon is növekedés volt.

Az ACEA statisztikái szerint Nagy-Britanniában és Spanyolországban 7,6-7,6 százalékkal, Németországban 7,2 százalékkal, Olaszországban 3,2 százalékkal, Franciaországban 0,5 százalékkal emelkedtek az eladások.

Kedvező fordulat volt, hogy olyan országokban is élénkült a kereslet, amelyeket komolyan érintett a gazdasági válság. Írországban 33 százalékkal, Portugáliában 32 százalékkal, Görögországban 15 százalékkal nőttek az összesített eladások, többnyire a költségtakarékos, kisebb méretű autók megugrott értékesítései miatt.

Magyarországon 2014 januárját 2013 januárjához viszonyítva 19,7 százalékkal emelkedett a forgalomba helyezett autók száma.

A fontosabb autógyártók közül a Volkswagen csoport eladásai 8,9 százalékkal, a Renault csoport eladási 13,4 százalékkal, a PSA csoport eladásai 7,4 százalékkal emelkedtek januárban. Ezzel ellentétben a General Motors csoportszintű eladásai 5,3 százalékkal, a Fiat csoportszintű eladásai 2,1 százalékkal, a Hyundai eladásai pedig 5,9 százalékkal csökkentek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik