Gazdaság

Itt élnek a leggazdagabb és legszegényebb nyugdíjasok

Budapesten kerületi átlagban is nagyobbak a nyugdíjak, mint bármelyik megyében, és a gazdagabb nyugdíjasok általában drágább ingatlanokban laknak.

A legrosszabb helyzetben lévő budapesti kerületben is több az átlagnyugdíj, mint bármelyik megyében – derült ki a nyugdíjtérképből, amit a Figyelő készített az országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatait alapul véve.

Budapesten a VIII. kerületben élők kapják átlagban a legkevesebb nyugdíjat, míg a II. kerületiek a legtöbbet – a különbség 30 ezer forintos, vagyis a százezer forintos átlagnyugdíj harmada.

Vidéken a különbség ennél kisebb: 25 ezer forinttal kevesebb az átlagban legkisebb szabolcsi nyugdíjasok juttatása, mint az átlagban legnagyobb Fejér megyeieké. Viszont a legrosszabb fővárosi kerületi átlag is több, mint amennyi a legjobb megyei átlag – hívja fel a figyelmet a lap.

Nyugdíj és lakás

Az Otthonterkep.blog.hu továbbgondolta a kutatást, és megnézte, vajon a nagyobb nyugdíjjal rendelkező idősek drágább lakásokban élnek-e. Országos szinten Budapest és Pest megye nemcsak az átlagnyugdíjak nagyságában, hanem a négyzetméterárakban is vezeti a listát.

Az derült ki még, hogy többnyire a gazdagabb nyugdíjasok laknak a drágább lakásokban, például az I., II., XI., és XII. kerületben. Ennek az lehet a magyarázata, hogy akik jól keresnek, még aktív korukban képesek drágább lakást venni.

De vannak kivételek is. Budapesten például a belvárosban (vagyis az V., a VI., VII., VIII. és a IX. kerületekben) élnek az átlagos lakásárakhoz viszonyítva a legszegényebb nyugdíjasok.

Az ok az lehet, hogy a belvárosban az új építésű, a felújított és a befektetési szándékkal vásárolt használt lakások magasabb átlagárakat hoztak. És elképzelhető, hogy azok a nyugalomra vágyó idősek, akik megtehették, elköltözhettek a környékről.

Az is érdekes, hogy a legalacsonyabb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei átlagnyugdíj nem párosul a legalacsonyabb átlagos ingatlanárakkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik