Gazdaság

Decemberben több magyar tudott szállodába menni

Tavaly éves szinten és decemberben is 4,6 százalékkal több vendég vette igénybe a hazai szállásokat, mint egy évvel korábban. A külföldi és belföldi vendégek száma éves szinten nagyjából egyforma mértékben növekedett.

2013. decemberben a belföldivendég-éjszakák száma jelentősen (8,9 százalékkal) emelkedett, míg a külföldivendég-éjszakák száma csak enyhén nőtt (0,6 százalékkal) a bázisszinthez viszonyítva – derül ki a KSH legfrissebb statisztikájából. Éves szinten viszont majdnem azonos mértékben (4,6, ill. 4,5 százalékkal) emelkedett a külföldi és belföldi vendégforgalom.

Az oroszok, olaszok, csehek több éjszakára jöttek

Decemberben a külföldi vendégek 647 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma enyhén (0,5, illetve 0,6 százalékkal) nőtt 2012 azonos időszakához képest. A jelentősebb küldő országokból érkezők vendégforgalma változóan alakult. Míg a Németországból, az Ausztriából és az Egyesült Királyságból érkezők forgalma csökkent (3,7; 3,9 és 10 százalék), addig az olasz, az orosz és a cseh vendégek által eltöltött éjszakák száma emelkedett (2,4; 20 és 9,8 százalék).

Több magyar ment szállodába

Decemberben a belföldi vendégek 658 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 6,6, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 8,9%-kal bővült az egy évvel ezelőttihez hasonlítva. A bel­földi­vendég-forgalom – a nyugat-dunántúli turisztikai régió kivételével – az összes régióban nőtt. A kereskedelmi szál­láshelyek belföldivendég-forgalmának 80 százalékát fogadó szállodáiban a vendégéjszakák számában 7,7 százalékos növe­kedés mutatkozott az előző év decemberéhez képest.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján decemberben 1547 egység fogadott el Széchenyi Pihe­nőkártyát. A belföldi vendégek az év utolsó hónapjában 1,1 milliárd forint értékben fizettek ezzel a fizetőesz­közzel a szálláshelyeken. Összehasonlítva a 2012. decemberben beváltott üdülési csekk, valamint a SZÉP-kártya együt­tes forgalmával, ez 11%-os növekedést jelentett.

A kihasználtság még mindig gyenge volt

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 40 százalékos volt, ami 1,1 százalékponttal több a 2012. évinél. A vizs­gált időszakban az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 57 százalékos, a négycsillagos és a gyógy­szállodák szobakapacitás-kihasználtsága 45 százalékos volt.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – különböző főtevékenységű – vállalkozások a szálláshelyeken decemberben közvetlenül 28 ezer főt foglalkoztattak, ami 0,9 százalékkal haladta meg a múlt év decemberi értéket.

A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó ár­bevétele pedig 8,8 százalékkal nőtt decemberben.

Önmagában a szálláshely-szolgáltatás éves szinten mindössze 0,8 százalékos árnövekedést tudott elérni (miközben az infláció 1,7 százalékos volt), a vendéglátással együtt azonban már infláció feletti (3,1 százalékos) volt az árnövekedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik