Gazdaság

De mi lesz a devizahitelesekkel?

Devizahitelesek (Devizahitelesek)
Devizahitelesek (Devizahitelesek)

A Kúria múlt év végén született döntésével kimondta, hogy nem ütköznek törvénybe a devizahiteles szerződések. Vagyis nem semmisek. Már csak a megoldás hiányzik.

S mivel nem ütköznek törvénybe a devizahitelek, a bankok joggal követelik a nekik járó pénzt. A politika erre üzengetéssel reagált. A kormány egy halvány ígérettel, hogy lesz talán újabb megmentő program. De még egyelőre nem lett. Vagyis a devizahitelesek problémája sem oldódott meg.

A kiindulópont

A Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője szerint a 2007-2008-ban kialakult, még a válság előtti helyzetnek főszereplői voltak a devizahitelek és a hitelfelvevők. Minden körülmény optimális volt a hitelfelvételhez az ingatlanpiacon, a vevők jelentős része pedig kihasználandó keretnek tekintette a bankok által nyújtott kölcsönt – szögezi le Balla Ákos.

Csakhogy nem számoltak azzal, hogy változhatnak életkörülményeik, elveszhet a munkájuk vagy megváltozhatnak a családi körülményeik. A válság során aztán kénytelenek voltak szembesülni a törlesztési problémákkal.

Navracsics

Nem lehet azt mondani, hogy nem létezik

A lakáshitel törlesztésének nehézsége a mai magyar társadalom legszélesebb rétegét érintő, egyben legnagyobb egzisztenciális problémája, mely sürgős és hatékony megoldást kíván. Balla szerint azonban az együttérzés mellett is objektíven kell nézni a kérdést. Vagyis nem mondhatjuk egyszerűen azt – amit sok devizahiteles szeretne – hogy nem létezik a lakáshitel, amit felvettek.

Ugyanis, ha hirtelen nem létezne lakáshitel, mint hiteltermék, akkor azonnal vissza kellene vinni a felvett összeget a bankba. Ez azonban a legtöbb ingatlantulajdonos számára jelenleg teljesíthetetlen, tehát nem megoldás. Ezt még a korábbi alacsony árfolyamon sem tudnák rövid idő alatt teljesíteni. Vagyis csak a megszokott banki ügymenettel működhet a törlesztés.

Forintosítana?

Bedőlne az ingatlan- és a bankpiac

A szakértő szerint ingatlanpiaci szemszögből azért is nem lehetséges semmisnek tekinteni a szerződéseket, mert ha minden devizahiteles egyszerre próbálná eladni a lakását, hogy visszafizesse a felvett kölcsönt, azzal hatalmas mennyiségű lakás, ház kerülne egyszerre eladósorba. Akkor, amikor a piacon ma rendkívül mérsékelt a vevők száma. 
A több százezer lakást nem tudná felvenni egy olyan piac, ahol például Budapesten is kevesebb mint 20 ezer tranzakció születik most egy évben.

Tehát összeomolna az ingatlanpiac és akár a bankpiac is.

A bankok nélkül nem megy

Pedig az ingatlanpiac számára a bankok jelenléte nélkülözhetetlen, hiszen ma is csak bankhitel segítségével tud nagyon sok fiatal lakást vásárolni, különösen ha a szülők sem segíthetnek, mert mondjuk ők is lakáshitel-problémákkal küzdenek.

A bankok egyébként az elmúlt évben már egyre kedvezőbb hiteltermékekkel álltak elő, ami nemcsak kedvezőbb kamatokat jelent a csökkenő alapkamatok hatására, hanem komolyabbá vált az előminősítés, tervezhetőbbek lettek a hiteltermékek – jegyezte meg Balla Ákos.

Mentés

Akkor mit lehet tenni?

A szakember úgy véli, mindössze azt lehet vizsgálni a devizahitelek kapcsán, hogy bizonyos díjakat vajon jogosan számítottak-e fel a bankok, hogy megfelelően lettek-e kalkulálva a különböző banki díjak, az egyoldalú díjemelések tisztességesek-e.

Amennyiben nem, akkor természetesen ezeket a bankoknak helyesbíteni kell, de ettől még a súlyos bankteher ott marad az ügyfelek nyakán. Tegyük hozzá, hacsak nem jön az a bizonyos beígért újabb mentőprogram.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik