Gazdaság

A kormány nem gondolta komolyan a vidékfejlesztési stratégiát?

„Sosem gondoltuk mi azt komolyan” - a kishantosi gazdaság vezetője szerint a Parlament folyosóján hangzott el ez a mondat, a Nemzeti Vidékstratégiára utalva.

Kishantos

Az ellehetetlenített Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője, Ács Sándorné saját fülével hallotta, amint egy köztiszteletben álló kormánypárti képviselő azt mondta a Parlament folyosóján a Nemzeti Vidékstratégiára – a kormány hivatalos programjára – hogy azt sosem gondolták komolyan.

Ácsné szerint a képviselő ezzel lényegében mindent elmondott Magyarország jelenlegi kormányáról.

A kicsiknek nem lesz plusztámogatás

A program, mely lényegében a fenntartható vidékfejlesztés programja – a családi gazdaságok megerősítését, fejlesztését tűzte ki célul – és a mai napig a kormány hivatalos programjaként megtalálható a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján.

Ácsné szerint ehhez képest kell értékelni azt a hírt is, mely arról tájékoztat, hogy 151 ezer termelő kaphatott volna 35 százalékkal megemelt 307 euró/hektár támogatást, de végül nem kap. Ez évente és hektáronként  plusz 24 ezer forintot, vagyis egy  30 hektáron gazdálkodó család   számára évente 720 ezer forintot jelentett volna.

Miért dönthetett így a kormány?

A www.agrarszektor.hu cikke szakértőkre hivatkozva azt írja, hogy a kormány döntésében komoly szerepet játszhatott az a mezőgazdasági háttér lobbi is, amely a Fidesz környezetében helyezkedik el. A párt körül ugyanis számos olyan gazdálkodó és agrárvállalkozás található, amely nem kis területeken, hanem több száz hektáron termel, így a redisztribúcióval komoly uniós támogatásoktól eshettek volna el.

A számok ezt mondják

Az AKI (Agrárgazdasági Kutatóintézet) cikkben említett számai alapján az derül ki, hogy a nagy agárárcégek 300 ezer euró (cégenként 91 millió forint) feletti támogatása 40 milliárd forintot jelenthet.

Ácsné szerint a 30 hektár alatti gazdaságoktól elvett hektáronként 24 ezer forintot a kormány kvázi ezeknek a nagy gazdaságoknak adja… Átlagos 4 fős családokkal számolva így 600.000 embert károsít meg a kormány döntése.

Úgy véli, ezzel a döntéssel végleg lehullott a lepel a kormány valódi szándékairól, és a mögötte álló érdekkörökről, melyek már az állami földek botrányos pályázataiban és a magyar vidéket kifosztó földforgalmi törvényben is megmutatkoztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik