Gazdaság

Gáz, áram, távhő – így csökken a rezsi

rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)
rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)

Három lépcsőben gondolkozik a kormánypárt, persze, csak, ha kormányon maradnak.

Háromlépcsős idei rezsicsökkentésről nyújt be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a Fidesz-KDNP, ennek alapján a gáz ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptember 1-jétől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig október 1-jétől 3,3 százalékkal csökken – jelentette be Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

A politikus – ismertetve péntek esti balatonszárszói döntésüket – elmondta, hogy az Országgyűlés februárban dönt a javaslatról.

Rogán Antal szólt arról is, hogy a nonprofit közműszolgáltatásokról szóló indítvány is elkészül még a parlamenti választás előtt, de azt javasolják, hogy arról a választópolgárok döntsenek április 6-án. Így ha a Fidesz-KDNP megnyeri a választást, akkor azt követően elfogadja az Országgyűlés az előterjesztést, ha azonban a “Gyurcsány-koalíció” kerül kormányra, visszatér a profitalapú közműszolgáltatás – fogalmazott a frakcióvezető.

Paks

Azt is kijelentette, hogy a  paksi atomerőmű megújítása hosszú távon a rezsicsökkentés záloga. Rogán elmondta, a paksi bővítés ügye a Fidesz-KDNP pénteki balatonszárszói frakcióülésén is téma volt, ahol Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke ismertette a kormány rendelkezésére álló számításokat.

Rogán Antal a kormányfőt idézve hangsúlyozta, ma a paksi erőmű adja a magyar áramtermelés körülbelül 40-45 százalékát, és a legolcsóbb villamos energiát állítja elő Magyarországon.

Abban az időszakban majd, amikor a régi és az új blokkok egyszerre működnek, 10-13 százalékkal lesz alacsonyabb a hazai villamos energia előállítási költsége – mondta a frakcióvezető. Ez azt jelenti – folytatta -, hogy “a paksi erőmű megújítása hosszú távon a rezsicsökkentés záloga”, hiszen lehetővé válik, hogy a két új blokk működésbe lépésével 10-13 százalékkal csökkenjen az áram ára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik