Gazdaság

Nem pörgött fel a dohánybiznisz a trafikokban

nemzeti-dohanybolt(960x640)(1).jpg (nemzeti dohánybolt)
nemzeti-dohanybolt(960x640)(1).jpg (nemzeti dohánybolt)

Az év utolsó hónapjában sem ugrott meg a forgalom a dohánytermékekből, a jövedéki adóbevétel 2013-ban az előző évi 90,4 százaléka, míg az áfabevétel 95,9 százaléka volt - írja a Napi Gazdaság.

Tavaly decemberben 18,9 milliárd forint jövedéki adó folyt be ezen a címen, e mellé 5,2 milliárd forint áfabevétel társult. Ezzel éves szinten 311,6 milliárd forint származott jövedéki adóból, míg az áfabevétel 113,4 milliárd forint volt – derül ki a Napi Gazdaságból.

Tavaly 425 milliárd forint volt a dohánytermékek eladásából származó közvetlen állami bevétel, míg 2012-ben 466 milliárd forint.

A lap szerint az elmaradásnak több oka is lehet. Csökkenthette a tavalyi bevételt, hogy 2012 decemberében a gyártók jelentős zárjegykészletet halmoztak fel, s ezt 2013-ban használták fel. Másrészt a korábbi elárusítóhelyek bezárása után sokkal kevesebb trafikban lehet vásárolni, így a polcokon álló dohánytermékek zárjegye is kevesebb. A feketekereskedelem mértékére mindezek tükrében nem lehet pontos becslést adni.

A lap szerint annyit lehet tudni, hogy a külföldről behozott dohány részaránya biztosan nőtt, s már 10 százalékot tesz ki. A jövedéki adóbevétel csökkenésében szerepet játszhat, hogy jelentősen megnőtt a vágott dohány forgalma; mivel ennek a terméknek alacsonyabb a jövedékiadó-tartalma, kisebb az adóbevétel is. A fogyasztás elméletileg csökkenhetett, de ezt semmilyen statisztika nem támasztja alá – írja az újság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik