Gazdaság

Tarolnak az okoskütyük 2014-ben

iphone(650x433)(2).jpg (iphone)
iphone(650x433)(2).jpg (iphone)

Lassan már minden okos: nemcsak a mobil, de a szemüveg és az óra is. Ezeké a jövő.

A testen viselhető okoseszközök – köztük az okosszemüvegek, okosórák – felemelkedésének éve lesz 2014: 10 millió darab fogyhat belőlük idén szerte a világban, értékesítésük pedig 2020-ra a 100 millió darabot is meghaladhatja – derül ki a Deloitte 2014-es globális trendeken alapuló TMT (Technológiai, Média és Telekommunikációs) előrejelzéséből.

Az okostelefonok, tabletek, PC-k, TV-készülékek és játékkonzolok forgalma idén 750 milliárd dollárnál is nagyobb lehet, ami majdnem duplája a 2007-es forgalomnak. Számos más területen is jelentős bővülést jósol a tanácsadó cég: a nyílt online kurzusok, az orvosi eVizitek, vagy a több különálló TV-előfizetéssel rendelkező háztartások száma is várhatóan emelkedni fog.

Csúcsra tör a szemüveg

A testen viselhető okos eszközök piacán a legnagyobb bevételt az okosszemüvegek hozhatják 2014-ben, amelyekből 4 millió darabot értékesíthetnek idén, ám 2016-ra 10 millió, 2020-ra pedig 100 millió darabra nőhet a forgalmuk.

Az okostelefonok forgalma 12%-kal nőhet a Deloitte előrejelzése szerint az előző évhez képest, amivel a forgalmuk 375 milliárd dollárra emelkedik. A hagyományos telefonok lecserélése már nagyrészt megtörtént – amely a legnagyobb növekedést generálta – és a meglévő készülékek cseréjének ideje is meghosszabbodik, ezért a növekedés üteme már lassul.

Nem áldozott le az SMS-nek

2014-ben a mobiltelefonon elérhető chatszolgáltatásokon keresztül több mint kétszer akkora adatforgalom fog megvalósulni, mint SMS-en keresztül (napi 50 kontra 21 milliárd üzenet). Ennek ellenére az SMS-ek idén még mindig 100 milliárd dollár árbevételt fognak generálni, ami kb. ötvenszerese a chatszolgáltatások teljes bevételének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik