Gazdaság

Matolcsyék ismét megvágták az alapkamatot

mnb(2)(960x640).jpg (mnb)
mnb(2)(960x640).jpg (mnb)

A jegybank monetáris tanácsa keddi ülésén meglepetésre nem 20, nem is 10, hanem 15 bázisponttal 2,85 százalékra vágta vissza a rátát. A forint mérsékelten erősödött a hírre.

Az előzetes elemzői várakozások inkább 10 bázispontos csökkenést valószínűsítettek. Londoni pénzügyi elemzők a keddi kamatdöntő ülés előtti prognózisaikban pedig arra számítottak, hogy az eddigi 0,20 százalékpontos lépések után alacsonyabb, 0,10-0,15 százalékpontos kamatcsökkentésekkel folytatja monetáris enyhítési ciklusát a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az elemzők nem ezt várták

A Reuters által megkérdezett 20 elemző közül 16 azt várta, hogy a kamat 10 bázisponttal 2,9 százalékra csökken, négy szakértő 20 bázispontos kamatcsökkentésre számított.

A monetáris tanács 2012 augusztusában kezdte meg az enyhítési ciklust, 7,0 százalékról tavaly augusztusig minden hónapban 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, majd további öt 20 bázispontos lépéssel érte el az eddigi 3,00 százalékos szintet.

Legutóbbi, december 17-i kamatdöntő üléséről kiadott közleményében a testület jelezte: az ország kockázati megítélésének alakulását és a gazdasági növekedés javulását is figyelembe véve sor kerülhet még kamatcsökkentésre, azonban indokolttá válhat a csökkentés ütemének mérséklése.

A forint kissé erősödött a hírre

A kamatdöntő ülés előtt az eurót 302,83 forinton jegyezték, utána 302,68 forinton. A dollár árfolyama az MNB bejelentése előtt 223,79 forint volt, utána 223,69 forint. A svájci frankkal az ülés előtt 245,07 forintért kereskedtek, utána 244,93 forintért.
A japán jent délután kettő előtt pár perccel 2,1381 forinton jegyezték, utána 2,1370 forintra csökkent a jegyzés.

Újabb történelmi mélyponton az alapkamat

A Takarékbank elemzője szerint az infláció alakulása, a reálgazdasági folyamatok, valamint az, hogy az infláció várhatóan tartósan alulmúlja a 3 százalékos inflációs célkitűzést, lehetővé és indokolttá tették az alapkamat csökkentését. Suppan Gergely úgy látja, a piaci folyamatok részben szintén támogatták a kamatcsökkentést annak köszönhetően, hogy a hazai kockázati felárak jelentősen mérséklődtek az elmúlt hetekben, így a CDS-felár közel négyéves mélypontra süllyedt. Ez azonban döntően az euró-övezeti periférikus országokban megfigyelhető meredek javulásnak köszönhető.

A Fed ugyan decemberben némileg váratlanul elkezdte az eszközvásárlási programjának óvatos szűkítését, amit feltehetően a közeljövőben folytatni fog, ez azonban már nem okozott megingást a piacokon, mivel a Fed megelőző kommunikációjának köszönhetően már beárazódhatott.

Lassulhat a kamatcsökkentés?

A javuló kockázati megítélés ellenére a forint árfolyamát egyre kevésbé tudja támogatni a fejlett piacokhoz képesti csökkenő hozamfelár, ezért a kamatcsökkentési sorozat további lassítására számít. Véleménye szerint a kamatcsökkentési sorozat 2,55-2,70 százalék között érhet véget, majd az alapkamat az utolsó negyedévig ezen a szinten maradhat.

Az év utolsó hónapjaitól – de legkésőbb a jövő év elejétől – lassú ütemű kamatemelési sorozatra számít, így 2015 végéig 3,75-4,00 százalékig emelkedhet vissza az alapkamat. Lefelé mutató kockázatot jelent, amennyiben a kormány által tervezett újabb háztartási energiaár csökkentések számottevően tovább mérséklik az inflációt, míg felfelé mutató kockázatot jelent a nemzetközi hangulat hirtelen romlása, ill. a fejlett piaci jegybankok a jelenlegi várakozásoknál gyorsabb monetáris szigorítása, ill. ennek kommunikációja.

Az Equilor szerint

A hazai monetáris politika mozgástere annak ellenére nem szűkült be teljesen, hogy a Fed decemberben 10 milliárd dollárral csökkentette eszközvásárlási programjának havi keretösszegét. Az MNB kommunikációban tapasztalt dualitás miatt (két tanácstag korábban a 20 bázispont helyett is csak 10-zel vágott volna) a piaci vélemények is elváltak. Így van olyan elemző, aki az MNB kamatpályáját tekintve 2,5% helyett 2%-os minimummal számol.

Az Equilor szerint a következő kamatdöntő ülések alkalmával egészen 2,5 százalékig folytatódhat a vágási ciklus, amennyiben a külpiaci folyamatokban nem következik be éles negatív fordulat. Egyébként a piac is további csökkentésre rendezkedett be.

Viharfelhők gyűlnek felettünk

A magyar országkockázati felár (CDS) több éves mélypontja (231 bázispont) miatt hátra is dőlhetnénk, de ha megnézzük a bontását, akkor láthatjuk, hogy nagyjából 2/3 részben a javuló külpiaci folyamatoknak tudható be, és csak 1/3 részben a hazai eseményeknek.

A folyamatos kamatcsökkentés a hozamfelár nyújtotta előnyöket fokozatosan eltünteti. A választások közeledtével előtérbe kerülő devizahiteles kérdés, az államadósság szintjével kapcsolatos aggodalmak, valamint a jövőben várható gyorsuló infláció miatt könnyen megfordulhat az eddigiekben látott tendencia, így véleményük szerint indokolt a kötvényportfóliók átlagos lejárati idejét csökkenteni.

Forintpiac

A forint piacán már a múlt héten látható volt az idegeskedés, ami a kamatdöntés után tovább folytatódhat. Az EUR/HUF kurzusában a 304-es szint rövid távon megálljt parancsolhat a forint gyengülésének, ám az előttünk álló hónapokban elképzelhetőnek tartják a nagyobb kilengéseket (akár a 310-es szint fölé is).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik