Gazdaság

Lekapcsolt a NAV egy cukoráfa-maffiát

cukor (cukor, )
cukor (cukor, )

Több százmillió forintot zárolt és gépjárműveket foglalt le a NAV egy cukorforgalmazó cégcsoportnál. A cég milliárdokkal tartozik az államnak.

Csaknem 350 millió forintot zárolt, 5 ingatlant és 6 gépjárművet foglalt le a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága annál a cukor- és étolaj-kereskedelmi cégcsoportnál, amely különösen jelentős összeggel károsította meg a magyar államot. A cégcsoport üzleti kapcsolatainak felgöngyölítése, partnereinek feltérképezése után további hatósági intézkedések várhatók – írja közleményében a NAV.

Az adóhatóság nem nevezte meg az érintett cégcsoportot, ám a leírás elég jól illik a magyar hipermarketek polcain rendre legolcsóbb Sovereign forgalmazójára.

Nem friss ügy

A cégcsoport egyik tagjánál még 2013 márciusában indított adóellenőrzést a NAV Észak-budapesti Adóigazgatósága. Az ismert cukormárkát forgalmazó nagykereskedelmi társaság Szlovákiából több milliárd forint értékű cukrot és étolajat hozott be az országba, és a tagállamtól érkező információk, és a NAV saját informatikai rendszerének adatai azt mutatták, hogy a cég a közösségen belüli termékbeszerzését nem vallotta be.

Így leplezték le

Így országos akció keretében ellenőrizte a NAV a Szlovákia felől érkező kamionokat, célzottan figyelve a társaság közúti áruforgalmát. Egy közbeiktatott raktárhoz vezettek a szálak, ahonnan előkerültek a társaság működésére és kapcsolataira vonatkozó dokumentumok.

Az iratokból és az üzleti partnereknél elrendelt kapcsolódó vizsgálatokból egy mesterségesen létrehozott céghálózat képe rajzolódott ki a revizorok számára. Kiderült, hogy az elsőként vizsgált társaság egy szlovákiai cégtől összesen 12 milliárd forint értékben vásárolt kristálycukrot és étolajat, amelyet két adóminimalizáló magyar vállalkozás közbeiktatásával négy kiskereskedelmi áruházláncnak értékesített.

Ráültek az áruházak pénzére

A kimenő számlákat tételesen követve az adóellenőrök az érintett kiskereskedelmi áruházláncoknál is folytatták a vizsgálódást és ellenőrizték a számlákon rögzített gazdasági események valóságtartalmát. Felfigyeltek arra, hogy a cukorkereskedelmi cégcsoportnak még vannak fennálló követelései az áruházakkal szemben, mivel azok általában 60-90 napos fizetési határidővel egyenlítik ki beszállítóik számláit. A NAV ezen követeléseket haladéktalanul ideiglenes biztosítási intézkedés alá vonta, a leszállított áruk ellenértékét lefoglalta.

Menekülni próbáltak

Az adóellenőrök figyelmét az sem kerülte el, hogy a látókörükbe elsőként kerülő cég az adóellenőrzés megkezdését követően egy osztrák pénzintézetnél nyitott bankszámlát, melynek zárolása érdekében a NAV soron kívül megkereste az osztrák adóhatóságot.

A céghálózat egy másik tagja úgy akarta elkerülni követeléseinek lefoglalását, hogy a már leszállított cukor ellenértékét felszólításra sem volt hajlandó leszámlázni a kiskereskedelmi áruháznak.

Az áruház végül önszámlát állított ki és annak teljes összegét átutalta a NAV végrehajtói letéti számlájára. A költségvetésnek okozott kár megtérülése érdekében a NAV eddig összesen 337 millió forintot és 17 700 eurót zárolt, valamint 5 ingatlant és 6 tehergépjárművet foglalt le. Mindeközben a szlovák adóhatóság a maga illetékességi területén vizsgálódott és tárta fel a hálózat szlovák ágát.

50 millió kiló cukor, 3 millió liter étolaj

A céghálózat felgöngyölítése zajlik, az eddigi adatok szerint az értékesítési láncban részt vevő társaságok összesen több mint 50 millió kilogramm kristálycukrot és 3 millió liter étolajat hoztak be az országba, melynek értéke meghaladja a 12 milliárd forintot. Az adóellenőrök megállapítása szerint a bevallani és megfizetni elmulasztott áfa összességében elérheti a 3,5 milliárd forintot.

 

A cukoráfasztori

Arra, hogy nem minden édes a cukorkereskedelem környékén, Horváth András volt adóhivatali dolgozó hívta fel a figyelmet egy tanulmánnyal, amelyben lényegében azt mondta ki: a kereskedelmi láncok támogatják-szervezik évi körülbelül ezermilliárd forintnyi áfa elcsalását, s ezt a NAV hagyja.

Az adóhivatali dolgozó ellen azóta nyomozás indult adatvédelmi apropóval, s a kormány végül is nem támogatta az általa felvetett rendszerszerű problémák átfogó feltárását. Számos közgazdász kétségbe vonta azt is, hogy az áfacsalás valóban ilyen léptékű lehet.

Ugyanakkor az uniós cukorkereskedelmet azóta EU-s szinten is vizsgálják, s a NAV is igyekszik eredményeket felmutatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik