Gazdaság

Kezd magára találni az építőipar?

epitoipar(1)(960x640).jpg (építőipar, )
epitoipar(1)(960x640).jpg (építőipar, )

Novemberben 18,9 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene, és nőtt az új rendelési állomány is.

2013 novemberében – a korábbi hónapok trendjével összhangban – az építőipar termelése mind a kiigazítatlan, mind a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint 18,9 százalékkal haladta meg a 2012. novemberi igen alacsony bázist. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építése 27,9, az egyéb építményeké 11,7 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál.

Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés 3 százalékkal magasabb volt az előző havinál. 2013 első tizenegy hónapjában 9,5 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építése novemberben 27,9 százalékkal emelkedett. A rendkívül alacsony bázis mellett a növekedés ebben a hónapban egészségügyi és ipari épületek építéséből adódott. Az egyéb építmények építése 11,7 százalékkal haladta meg a 2012. novemberit. A növekedés az ország több területén folyó vasút- és útépítési munkákból, illetve kisebb mértékben közműfejlesztésekből adódott. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 9,7 százalékkal, az egyéb építményeké viszont mindössze 0,9 százalékkal volt magasabb a 2013 októberinél.


Fotó: Neményi Márton

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – novemberben 41,6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi alacsony bázisnál. Az egyéb építmények ágazat termelése 16 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 10 százalékkal nőtt 2012. azonos időszakához képest.

Biztató, hogy 2013. novemberben 133,2 százalékkal több új szerződést kötöttek, mint az előző évben, és mindkét építményfőcsoport új szerződéseinek száma növekedett. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 23,3 százalékkal haladta meg a 2012. novemberi alacsony bázist. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene pedig jelentősen, 224,3 százalékkal emelkedett. A növekedés vasútfelújításra, a gyorsforgalmi úthálózat, illetve elkerülő utak építésére, valamint közműfejlesztésre – hulladéklerakók, szennyvízcsatornák építésére – kötött néhány kiemelkedően nagy értékű szerződésnek köszönhető.

Az építőipari vállalkozások 2013. november végi szerződésállományának volumene 58,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 10,6, az egyéb építményeké 77,3 százalékal magasabb volt, mint 2012 novemberében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik