Gazdaság

Egyszerűbb az egyszerűsített foglalkoztatás bejelentése

Az új, Android és iOS platformokon elérhető mobilalkalmazás segítségével 20 másodperc alatt lehet elintézni a kötelezettséget.

Az EFO 2014 – Egyszerűsített Foglalkoztatás Bejelentés nevű ingyenes alkalmazást a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) a Budapesti Műszaki Egyetemmel közösen fejlesztette ki.

A NISZ és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közös, csütörtöki sajtótájékoztatóján Békei Balázs, a NISZ osztályvezetője hangsúlyozta, hogy az okostelefonos bejelentés az eddigi telefonhívásos és nyomtatványkitöltős beküldési lehetőségét egészíti ki. Hozzáfűzte: január 13-án már 2100 felhasználója volt a nemrégiben indult alkalmazásnak.

Korábban sok panasz volt rá

Évente egyébként körülbelül 300 ezer egyszerűsített foglalkoztatási bejelentés érkezik csak telefonon. A bejelentést sokszor a cégvezető a munkavégzés helyszínén teszi meg, telefonos adategyeztetéssel, akár 20-30 perc alatt. Esetleg a könyvelőjének küldi el az adatokat, hogy jelentse be helyette. Előbbi esetben az ügyintézés hossza, utóbbi esetben az adatvesztés, a pontatlan rögzítés okozhat problémát. Erre nyújt megoldást az alkalmazás – hangsúlyozta az osztályvezető.

Hozzáfűzte, hogy a következő fél évben tovább fejlesztik az EFO 2014-et: bővítik a beküldési lehetőségeket, és lesz tömeges beküldési lehetőség is.
Békei Balázs emlékeztetett arra, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás 2007 óta létező foglalkoztatási forma mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, vagy alkalmi munka egyszerű létesítésére. Népszerű, mert a közteher 1000 forint naponta, nem állnak fenn a munkaszerződés kötöttségei, és jól illeszkedik az idényjellegű tevékenységekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik