Gazdaság

Folyamatosan cserélik le az adóellenőröket

nav ellenőrzés (nav, ellenőrzés, útlevél)
nav ellenőrzés (nav, ellenőrzés, útlevél)

Volt év, hogy több ezer adóhivatali dolgozót cseréltek le.

Meglehetősen magas és évről évre is sokat változott a magyar adóhivatalnál (APEH, majd NAV) a fluktuáció, azaz az adott évben kilépők aránya az év elején ténylegesen foglalkoztatottakhoz képest – derül ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter válaszából, amelyet Scheiring Gábor ellenzéki országgyűlési képviselő írásos kérdésére adott.

A képviselői kérdés oka az volt, hogy egy 2011. májusi interpellációra Czomba Sándor NGM-államtitkár elismerte, 2011-ben а NAV bűnügyi főigazgatóságáról és kapcsolódó szerveitől átszervezés címén valóban elment 60 fő.

Varga magyarázata

A Napi Gazdaság cikke szerint a tárcavezető a volatilitást is is igyekezettt megmagyarázni. Eszerint a fluktuáció egy-egy évben megfigyelhető ugrásszerű növekedése több tényezőre – szervezeten belüli és szervezeten kívüli okokra – is visszavezethető. Volt például, hogy az engedélyezett létszám csökkentése miatt kellett “kilépni”. És olyan is volt, hogy az integrációból és átszervezésből adódó kilépések és a nyugdíjba vonulások dobták meg a mutatót.

Gyakorlatilag évente kicserélődik az adóhivatali dolgozók 3 százaléka,  ami Varga szerint egy ekkora szervezetnél nem számít soknak.

Rekordév volt 2007 és 2011

Az APEH engedélyezett létszáma 2002. december 31-én 13 642 fő volt. Mára számos szervezeti átalakulás után (bevonták a szerencsejáték-felügyeletet és a vám- és pénzügyőrséget is a szervezetbe) 22 428 fő a létszám. A legmagasabb 2011 elején volt, akkor még a 23 ezer főt is meghaladta.

A legtöbb kilépő 2011-ben volt: 2179, igaz, ennek majdnem a fele nyugdíjba vonult. Ekkor volt a legnagyobb átszervezés is: majdnem 900 embert helyeztek át máshova a hivatalon belül. A belépők száma 2007-ben volt a legnagyobb. Akkor majdnem 3500 új emberrel gyarapodott az adóhivatal.

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik